Bélabá P értékelése


>!
Bélabá P
David Mitchell: Szellemírók

Nagy várakozással kezdtem neki a sok keleti helyszín miatt, de viszonylag korán enyhe csalódás ért, az első fejezettel. Az egyedi, kortárs hangneme az írásoknak helyenként élvezhető (pl Mongólia, Pétervár és Tokió), de voltak pontok, ahol nem tudtam felfogni az írtakat, testidegen volt. Átlagosan tetsző novellák voltak, így 4 csillagot (4 pont) adok. Ezt az alábbi részletek is érzékeltetik:
Okinawa 3,5, Tokió 5, Hongkong 3, Kína 4, Mongólia 5-ös, Szentpétervár 4,5, London 4, Clear-sziget 4, Éjszakai gyors 3,5, A föld alatt 4 csillagot ér nálam
Érdekes kortárs könyv, azt mondom, olyanok olvassák el, akik vonzódnak a Kelethez illetve szeretik a modern, különös hangvételű könyveket. Nálam most ez utóbbi mérsékelten volt jelen, emiatt érzek pici csalódást és így nem tudtam teljesen átszellemülni a könyv hangulatára.


David Mitchell: Szellemírók

David Mitchell: Szellemírók

Mitchell könyvében szellem járja be a világot. Gazdatestről gazdatestre vándorol, keresi a neki rendelt formát és életet, akárcsak a szerző, aki a buldog szívósságával követi nyomon kilenc főszereplője életét a világ kilenc különböző pontján: a terrorista szektatagét Okinavában, a lemezbolti eladóét Tokióban, az angol pénzmosó ügynökét Hongkongban, a buddhista teaárus öregasszonyét Kínában, a gazdát kereső lényét Kínában, a műkincstolvaj teremőrlányét Szentpétervárott, a – szellemíró – dobosét Londonban, a CIA elől bujkáló atomfizikusnőét Írországban és az éjszakai rádiós műsorvezetőét New Yorkban. És bár e hősök nincsenek tudatában, milyen bizarr és kísérteties módon kapcsolódik egymáshoz életük, Mitchell mindvégig magabiztosan tartja kezében a szálakat, sőt arra is ügyel, hogy akkor se gabalyodjanak össze, amikor egy közelgő üstökös formájában már-már becsap a mennykő.

Hirdetés