pat P értékelése


>!
pat P
Adam-Troy Castro: A holtak küldöttei

Mert mindenható mesterséges intelligenciák ide, lenyűgöző mesterséges ökoszisztémák oda, mindenféle nem-humán fajok amoda, az univerzum legérdekesebb, legösszetettebb, leglenyűgözőbb entitása, mindennek mértéke, középpontja és legfőbb mozgatója akkor is az Ember. (Gondoljuk legalábbis mi, emberek, Adam-Troy Castrót is beleértve.)
Ezzel összhangban Castro nem is vacakol sokat az általa elképzelt világ megrajzolásával: széles, sőt kissé elnagyolt ecsetvonásokkal összedobja az egyébként nagyon érdekes hátteret, aztán kezdődhet a mélységesen emberi dráma.
Karaktereinek jelentős része sérült, mizantróp lélek, lényegesen jobban belecsavarodva saját melodrámájába és traumatizáltságába, mint az egészséges lenne. Az ebből fakadó mérhetetlen mélabú, vekengés és önsajnálat tengeréből azért pár karakternek sikerül kiszabadulni, példaértékűen szép mélylélektani eszmefuttatások és tanulságok közepette, továbbá betekintést nyerhetünk a szub- és szuperhumán létezők gondolatvilágába is. Ó, és persze van nyomozás is, rejtélyek is, megoldások is.
Maradéktalanul elégedett meg azért nem vagyok, mert a könyv által bemutatni kívánt mélylélektani rezdülések igazán megragadó és hiteles ábrázolásához azért ennél kifinomultabb írástechnika lenne szükséges – finomabban, szebben, gördülékenyebben is meg lehetett volna ezt írni.

15 hozzászólás

Adam-Troy Castro: A holtak küldöttei

Adam-Troy Castro: A holtak küldöttei

Két gyilkosságra is sor kerül az Egy Egy Egyen, az ökoszisztémában, amelyet az univerzumot uraló mesterséges intelligenciák hoztak létre. A henger alakú bolygón a függeszkedők erőszakos faja mellett emberek is élnek, magasan a légkör mérgező gázokkal teli rétege fölött, Andrea Cortnak itt kell megtalálnia a tettest.
A borotvaéles eszű, szarkasztikus humorú nő különösen traumatikus múltat tudhat magáénak, így nincs veszítenivalója, és egy pillanatra sem retten meg a rá bízott feladattól. A dolgát azonban alaposan megnehezíti, hogy semmivel sem vádolhatja meg a mesterséges intelligenciákat, akiknek hatalmában áll egy pillanat alatt eltörölni az emberiséget.

Hirdetés