Lunemorte P értékelése


Lunemorte P>!
Cserna-Szabó András: Félelem és reszketés Nagyhályogon

Csomagolj és indulj el Nagyhályogra, ahol csupa móka és kacagás élni…(vagy mégsem)! Itt minden megtörténhet veled…Találkozhatsz fakírral, törpékkel és egyéb érdekes lényekkel…
Ez egy novellafüzér, a szereplők egyik novellából átvándorolnak a másikba. Egyszer mulattat ez a könyv, máskor meg minden egy csapásra megváltozik és a korábban derűs helyszínek, szereplők ijesztően gonoszak lesznek. Azoknak ajánlom, akik erős idegzetűek és nem rakják le a könyvet a csúnya szavak láttán…Ezt a kötetet nem kell komolyan venni, elég a tanulságokat levonni. Az élet is ilyen. Komolytalan tele buktatókkal, majd amikor a végső megoldás (a halál) beköszön az ablakodon akkor jössz majd rá a dolgokra…Egyébként nekem ez így az egész csillagos ötös, lett egy új kedvenc magyar íróm. Mik vannak!

2 hozzászólás

Cserna-Szabó András: Félelem és reszketés Nagyhályogon

Cserna-Szabó András: Félelem és reszketés Nagyhályogon

Nagyhályog valahol az Alföld és Cserna-Szabó képzelete közt félúton található. Első ránézésre lusta, porlepte falu. Ha géppel szállunk fölébe, bizony, csak térkép marad, de ha elfogadjuk a szerző szakértő kalauzolását, akkor nem akármilyen élményben lehet részünk. Pattanjunk föl vele egy ócska kerékpárra, kövessük őt és félig bolond, félig kétségbeejtő normális hőseit. A hős szó itt nem pusztán afféle fordulat: szinte minden egyes szereplő makacs és eleve kudarcra ítélt küzdelmet folytat a Kaszás – és legtöbbször saját élete ellen. A halál ebben a könyvnyi novellafüzérben nem megsemmisülés, hanem átalakulás. Nagyhályog apró termetű hentese, a halálipari segédmunkás több száz öngyilkosságra alkalmas eszközt fejleszt ki, a falu ufóhívője saját temetése után békésen eldiskurál a húsát rágcsáló kukacokkal. Cserna-Szabó könyvében megmutatja, hogy a haláltól nem szabad félni és reszketni, hanem igenis ki kell nevetni, és akkor döntetlenre hozhatjuk a játszmát, ha már győzni nem lehet. A Félelem és reszketés Nagyhályogon természetesen nemcsak erről szól. Olyan, nehéznek tűnő kérdéseket is megválaszol, mint például, milyen a művészi alázat, mi a magyar igazság, és hogy létezik-e Isten. A válaszokon pedig garantáltan meg fogsz lepődni, Kedves Olvasó!