Nuwiel SP értékelése


>!
Nuwiel SP
Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos

Az ilyen könyvek olvasásakor érzem, hogy mennyi jó olvasnivaló van a régebbi szerzőktől is, nem beszélve az újonnan megjelenő könyvekről. Jack Vance neve a szemem elé került már párszor, de a Rhialto, a Csudálatos az első könyvem tőle. Szokatlan és furcsa világot rajzol fel, szokatlan és furcsa szereplőkkel, ami ha a teljes tetszésemet nem is nyerte el, de az érdeklődésemet felkeltette az író többi műve iránt, főleg a Haldokló Föld ciklushoz tartozó könyveket fogom ezután vadászni.

A kötet három novellája közül a második tetszett a legjobban, az időbeli kalandozás és az őrült ugrálásokkal tűzdelt nyomozás miatt, de második is nagyon jó volt. Az első leginkább abban volt jó, hogy nagyjából bemutatta a világot, kevés érdekesség történt benne.


Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos

Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Föld elöregedett, a vörösen pislákoló Nap bármelyik órában kihunyhat, véget érhet a világ. E mesés és borzongató, távoli jövőben, az emberiség huszonegyedik eónjában kietlen pusztaságokkal szabdalt, egymástól elszigetelt kultúrák vívják magányos harcukat a túlélésért. Ascolaisban és Almeryben, a Leomló Faltól nyugatra eső területen él egy csapat varázsló, akik szövetségbe tömörültek, hogy védelmezhessék érdekeiket. No meg persze, az értékeiket…

Közösségük szabályait a Kék Alapelvben, a Monstramentumnak is nevezett törvénykönyvben fektették le, mely eleve meggátolja az egymás közötti háborúskodást, a nyílt viszálykodást… De vajh, ki vethetne gátat annak, ha valaki fondorlatos módon, az Alapelv betűit kiforgatva próbálja elorozni társai varázstárgyait?

Rhialto már maga sem emlékszik, ki és mikor aggatta rá a kissé gunyoros „Csudálatos” ragadványnevet, de úgy rémlik, nem mágikus képességei ihlethették az illetőt, inkább hóbortos öltözetei és szokásai, valamint a hölgyek körében aratott sikerei. Ő maga is merész terveket szövöget varázslótársai mágikus IOUN-köveinek megkaparintására, ám amikor őt rabolják ki – a Monstramentum törvényeinek betűi mögé bújva –, felháborodott, kétségbeesett küzdelembe kényszerül…

Három különleges történet a Haldokló Föld-ciklus huszonegyedik eónjából – most először egy kötetben, új fordításban!

Hirdetés