pat értékelése


>!
pat
Linn Ullmann: Stella zuhan

Nem, egyáltalán nem állítom, hogy értem a regény összes szimbólumát, mágikus-szürreális képeit, és hogy látom az ezernyi finom fonálból szövődött mintát. És lehet, hogy amit én ebben a szövegben látok, pláne amit belelátok, az köszönő viszonyban sincs az írói szándékkal.
De azért az biztos, hogy a hangulata megfogott. Elszomorított, a végén sem adott feloldozást (pedig!), és végtelenül szántam a szereplőket.
Mennyi üresség, mennyi szeretetlenség, mennyi kihűlt kapcsolat, mennyi elutasítás, közöny és reménytelenség! Ezek a skandinávok nem viccelnek, ha tévútra siklott életekről van szó…
Vajon csak én látom úgy, hogy ezek a szereplők itt csak ülnek, ülnek, sóhajtoznak, az ég egy adta világon semmit se tesznek, és borzadva néznek körül, hogy itt bizony egy csepp szeretet sincs, és minden hogy kiürült, hogy elromlott, jaj. Vajon honnan lenne körülöttünk, bennünk bármi is, ha mi, saját magunk nem teszünk hozzá, érte semmit?

5 hozzászólás

Linn Ullmann: Stella zuhan

Linn Ullmann: Stella zuhan

2000. augusztus 27-én Stella lezuhan egy oslói toronyház tetejéről. Véletlen baleset történt, vagy férje, Martin taszította le? A világhírű norvég írónő könyve többek közt erre a kérdésre keresi a választ. A rendhagyó krimiben az olvasó betekintést nyer az Ullmannra olyannyira jellemző varázslatos figurák világába. Megismerkedhet az örök életre kárhoztatott, múltjában sötét titkokat rejtegető Axellel, Martinnal, a bútorkereskedővé vedlett strucckirállyal, a sellőhajú Edithtel, aki fává akart változni, egy vízvezeték-szerelővel, aki munkavégzés közben, mintha mi sem lenne természetesebb, beköltözik megbízójához… Rajtuk keresztül pillantunk be Stella életébe, vágyaiba és érzéseibe – ami az egyedüli lehetséges út a rejtély kibogozásához.

Hirdetés