pipacstappancs értékelése


>!
pipacstappancs
Harper Lee: Menj, állíts őrt!

Atticus olyan, mint az én apukám: bölcs, nyugodt, és nem hagyja, hogy a politikai lobbik nyomására féktelen liberalizmussal átitatott média eltérítse az arany középútról és az emberségesség ösvényéről. (Hű, miket írok :D) Lánya pedig olyan, mint az átlagember, akit Atticusnál sokkal könnyebb megvezetni.
Nem mondanám, hogy a könyv minden szavával egyetértettem, de alapvetően tetszett, politikai érdeklődésűeknek ajánlom, akik tudnak a sorok között olvasni. Ha gyerekem lenne, leghamarabb érettségi előtt adnám a kezébe, mikor már tanult törit, és érdeklik a demokráciai jogok, szavazás, meg ilyesmi.
A csoki-vanília témakör mellett van benne szerelem, családi konfliktusok, lelki tusák, és még sok más izgalom…


Harper Lee: Menj, állíts őrt!

Harper Lee: Menj, állíts őrt!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A 26 éves, már New Yorkban élő Jean Louise Finch Scout meglátogatja az alabamai Maycomban idős apját, Atticust. Még mindig nem enyhültek az amerikai Délt formáló polgárjogi és politikai feszültségek, és a fiatal nő találkozásába szülőföldjével keserűség vegyül, amikor kellemetlen igazságok derülnek ki összetartó családjáról, szeretett városáról és a szívéhez legközelebb álló emberekről. Elárasztják gyerekkorának emlékei, kételyek ébrednek benne, vajon valódi értékek-e azok, amikben eddig hitt. A Ne bántsátok a feketerigót! és a Menj, és állíts őrt! érzékenyen megírt történet egy kamaszlányról, majd egy fiatal nőről, egy fájdalmakkal teli, de elkerülhetetlen átalakuláson áteső világról.

Az 1950-es években született és évtizedekig a fiókban őrzött Menj, és állíts őrt! közelibb képet ad Harper Lee emberi és írói erényeiről. Az eddig egykönyvesnek hitt író most végre közreadta a múlt illúzióival való leszámolás, a bölcsesség, az emberség és az érzelmek humorral, szeretettel, könnyed pontossággal megírt regényét. Megrendítő egyszerűséggel és őszinteséggel idéz fel egy több mint fél évszázaddal ezelőtti kort, amelynek nagyon is van üzenete a mához. Nem csak megerősíti a később alkotott és azonnal világhírt hozó Ne bántsátok a feketerigót! című regény elévülhetetlen értékeit, hanem kiegészíti, hozzátesz, mélyebb kontextusba helyezi az immár klasszikus művet.

Hirdetés