Bélabá P értékelése


>!
Bélabá P
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Az Esti ködök kertje olyam olvasmány, amire sokáig emlékezni fogok. Nagyszerű regény több szempontból is! Egyik és talán legfontosabb tényező az a keleti hangulat, amely még magasabb polcra helyezi az amúgy erős történeti szálakat. Malajzia történelmébe kap az olvasó némi bepillantást, és ez önmagában is kuriózum. Nem nagyon jelentek meg könyvek magyarul ebből az országból. Tan Twan Eng mesterien elegyíti, keveri a lapokat azzal, hogy japán és kínai szereplőket írt a regénybe és a kultúrájuk, hagyományaik parányi szelete bontakozik ki előttünk. Elég csak a japán kertépítő művészetre gondolni vagy a testkultúrára, tetoválásokra, kalligráfiákra, irodalmi utalásokra Kínából (például Vízparti történet). Ezek a dolgok önmagában is remek olvasmánnyá emelik a regényt.
A cselekmény meg egy memoár-szerű emlékezésfolyam a kényszermunkatábor borzalmaira, a háború utáni évekre, az ország (Malajzia) függetlenségi harcaira.
Stílusában és kiadásában is gyönyörű regény. A szépen megfogalmazott mondatok mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Azt gondolom, ebbe a fordító, Hegedűs Péter is hozzátette a magáét. Komoly mondandójú könyv, amit célszerű elaprózni olvasásban, hogy kellően hasson a hangulata, keleti varázsa. Mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani, akit kicsit is vonz a Távol-Kelet világa. Abszolút ötcsillagos regény (5 pont), kedvenc lett.

4 hozzászólás

Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Malajzia hegyei között, a teaültetvények szomszédságában bújik meg Jugiri, az Esti Ködök kertje. Gazdája a megközelíthetetlen Aritomo, a japán császár hajdani kertésze, aki a japánkertek tervezésének művészi fogásain kívül számos más titok őrzője is. Mellé szegődik Jün-ling, a fiatal kínai lány, akinek a lelkét súlyos emlékek terhelik. Kettejük lassan és nehezen kibontakozó kapcsolatáról szól a könyv, amelyet eleinte csupán megállapodás tart össze, később azonban az egyre szorosabbra fűződő barátság vagy valami annál is több…

Hirdetés