R_Kingaa  értékelése


>!
R_Kingaa 
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

Hatalmas lemaradásomat pótoltam ennek a műnek az elolvasásával. Nekem nem volt annak idején kötelező olvasmány, de ennek ellenére sokat hallottam róla. És végül klasszikus volta vett rá a beszerzésére, hogy további értékes művel gazdagodjon a magánkönyvtáram, és az olvasását sem halasztgattam ezután sokáig. Meg is bántam volna, ha így teszek.
Ebben a novellagyűjteményben nem kevesebb, mint 8 elbeszélés található, melyek közül toronymagasan Az öreg halász és a tenger címadó, rövidke történet volt rám a legnagyobb hatással. Nem hittem volna, hogy majd ennyire el fog gondolkodtatni, az életről ennyi töprengeni valóval szolgál számomra, ennyire megérinti a lelkemet és összeszorítja a szívemet. De ez történt. És egyáltalán nem sajnálom, inkább határtalanul örülök neki. Csodálatos pillanatokat köszönhetek neki. És nagyon is lényeges, valóságon való töprengés hol emelkedettebb, hol letaglózó részek váltakozását éltem át. Ez a novella kétségkívül a rideg, és könyörtelen életről szól. Arról, hogy az ember hogyan kapcsolódik bele a természet örökös körforgásába, miként illeszkedik bele az állandóan változó, örökösen megújuló világba. Továbbá olyan morális kérdéseket is feszeget, hogy mi lehet az ember célja az életben, mi lehet fontos számára, annyira, hogy még az életét is feláldozná érte. Az élet olykor kegyetlen, nem mindig bánik kesztyűs kézzel az emberrel. Feszegeti az ember határait, próbák elé állítja, teszteli, hogy megállja-e a helyét, váratlan akadályokat gördít az útjába. De minden az emberen múlik. Azon, hogy mit képes kihozni a lehetőségeiből, hogy miként reagál a hirtelen fellépő nehézségekre, hogy hagyja-e magát legyőzni, vagy ellenáll mindennek és kitart az elhatározásai mellett, és ami talán a legfontosabb küzd a végsőkig. A gyávaság, a meghátrálás, a feladás, a legyőzhetőség, mind-mind elítélendő cselekedetek. Melyeket nem tűr a természet. Valamilyen módon be fogja hát hajtani értük a számlát. És ez így is van rendjén. Az életnek megvannak a maga kemény, senkit sem kímélő, senkivel sem kivételező szabályai, melyeket kénytelenek vagyunk elfogadni, még ha sokszor nem is értjük a miértjüket.
A kötetben szereplő többi novellát együtt véleményezném. Volt, amelyiket már olvastam, de legtöbbjüket most ismertem meg. Úgy érzem mindegyiknek megvolt a saját mondanivalója, melyek szorosan visszatükrözik az életet. Ilyen szituációk előfordulnak a valóságban, gondolom az alapötletek is onnan származtak. Egyik több tanulsággal rendelkezett, mint a másik. De mind más mozzanatért volt jelentős. Örökké megmaradó, és felejthetetlen nyomot azonban mégsem hagytak maguk után, ez alól csak a címadó novella volt a kivétel, ami mélyen beleivódott a lelkembe, és egy ideig biztosan ott is fogom őrizni. Kincsként.
Összességében tehát egy percig sem bántam, hogy ezzel a kötettel töltöttem szabad óráimat. Nekem megérte. Azt ajánlom, aki még nem tette mélyedjen el benne, és tegyen egy próbát Hemingway méltán híres műveivel. Mert általuk több lehet.
Nincs hát több hozzáfűznivalóm. Olvassátok el! :)


Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

Hemingway életművének tanulsága egyetlen mondatba tömöríthető. „Az ember nem arra született, hogy legyőzzék – az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem lehet soha.” Az embernek, ha ember akar maradni, szembe kell szállnia a fenyegetésekkel: fasisztákkal a spanyol hegyekben, oroszlánokkal Afrikában, cápákkal a nyílt tengeren. Hemingway erkölcskódexének legfőbb parancsa a bátorság és a helytállás, ha ez látszólag hiábavalónak bizonyul is. A legtiltottabb magatartás pedig a gyávaság és a meghátrálás, történjék bár a legreménytelenebb helyzetből. Ma már bizonyos, hogy Ernest Hemingway a huszadik század legkiválóbb prózaíróinak egyike. Művészete, mely legtisztábban talán éppen elbeszéléseiben kristályosodik ki, a modern próza történetében vízválasztó jelentőségű. Iskolát teremtett az utána következő írónemzedék jó része számára; de hatása alól azok sem mentesek egészen, akik a huszadik századi irodalom más lehetőségei felé, más útjaira indultak.
A könyvben megtalálható művek:
– Az öreg halász és a tenger
– Indián tábor
– Bérgyilkosok
– Ötven rongy
– Wyomingi bor
– Francis Macomber rövid boldogsága
– A Kilimandzsáró hava
– Aki nem adja meg magát

Hirdetés