esztokam P értékelése


esztokam P>!
Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Nem történész írta, hanem egy „műkedvelő”, amilyen mondjuk én is vagyok és épp ezért szerintem bőven nem volt annyira túlcifrázva, adatokkal telehintve, hogy egy átlag érdeklődőnek elvegye a kedvét, persze egy történelem-őrültnek hiányozhat kismillió dátum, de ez így volt szép, kerek, egész, olvasmányos. A csodálatosan szép borítóról már ne is beszéljünk! Kiss Gergely csodát művelt!
Nekem csupán az illusztrációk hiányoztak. Érdekes lett volna a „hercegnőket” képen is megnézni. Nem arra vagyok kíváncsi, hogy festett a thaiföldi Srirasmi egy szál tangában a kutyája szülinapján, de biztos maradt fenn egy-két érdekes ábrázolás a harcos Ping-jangról vagy Laksmíbáiról, de ha róluk nem is, tuti van Pauline Bonapartéról egy-két kallódó portré valahol. Szerintem az még érdekesebbé tette volna a kötetet. Mindig jó, ha van arcuk azoknak, akikről olvasunk. Néhányukat meg is néztem magamnak a google segítségével. Valamelyikük története jobban megmaradt bennem, mint másoké. Időnként elgondolkodtam, hogy vajon egyik-másik asszony történetét egy férfi is ugyanígy írta volna meg. Van olyan, akit jobban megismertem a könyvnek köszönhetően, ilyen mondjuk Krisztina svéd királynő, akiről kb. annyi maradt meg bennem anno, hogy miután kiürítette a kincstárat átadta trónt unokabátyjának, de a további sorsáról végre többet megtudtam. Érdekes nőszemély volt. Ahogy a többiek is.
Külön értékeltem az újságírótól, hogy a könyv végére odabiggyesztette az irodalomjegyzéket. Ha valaki jobban bele akar mélyedni valamelyik hercegnő életében, legalább már van elindulási alapja. A „szakirodalmak” irodalomjegyzéke mindig nagyon hasznos tud lenni. Még élénken él ez a szabály az emlékezetemben.

1 hozzászólás

Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Linda Rodriguez MacRobbie: Botrányos hercegnők

Gyermekként számtalan mesét hallhattunk a szebbnél szebb hercegnőkről, királykisasszonyokról, amelyek szinte mind az „…és boldogan éltek, míg meg nem haltak…" fordulattal, a sírig tartó boldogság varázslatos ígéretével értek véget. A valóságban azonban, ahogy a legtöbbünk esetében, úgy a hercegnőknél sem magától értetődő a boldog és gondtalan élet lehetősége. Sokan közülük ugyan koruk elbűvölő, bájos és nagyra becsült személyiségei voltak, de legalább ennyien akadtak közöttük olyanok is, akik gátlástalanul visszaéltek hatalmukkal, becsapták környezetüket, vagy eltékozolták a családi vagyont. Stephanie von Hohenlohe hercegnő például náci kém volt. Sisi, a magyarok királynéja minden este nyers húsból készült arcpakolással tért nyugovóra. Clara Ward, az úgynevezett „dollárhercegnő" megszökött hercegétől egy cigányprímással, Rigó Jancsival. Ha más nem is, annyi bizonyos, hogy mindannyian igazi hercegnők és ízig-vérig nők voltak. Kíváncsi a különc hölgyek nem mindennapi életére? A Botrányos hercegnők az ő történetüket meséli el.

Hirdetés