AeS P értékelése


>!
AeS P
Hermann Hesse: A pusztai farkas

Jártam egyszer egy fiúval, aki magát valamiféle társadalmon kívül állónak, magányos farkasnak, emberek között is felettük állónak érezte. Nagyon fiatal voltam, és ez nagyon imponálónak tűnt akkor spoiler. Amikor elkezdtem olvasni ezt a könyvet, attól féltem, hogy a pusztai farkas pozitív hősként, követendő példaként áll majd előttem, és már előtte borzongtam, hogy mennyit vesz majd ki belőlem, aztán mégsem így alakult. Szerencsére.
Nevessetek, emberek. Nevessetek, amíg lehet, nevessétek ki a világot, a többi embert, meg persze saját magatokat is. Tudjátok, „akinek humora van, mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes”. Ebben a szellemben!

4 hozzászólás

Hermann Hesse: A pusztai farkas

Hermann Hesse: A pusztai farkas

„… Mindenesetre úgy tűnik, hogy a Steppenwolf az a könyvem, amelyet gyakrabban és alaposabban félreértettek, mint bámely másikat… Ezek az olvasók mintha teljesen átsiklanának azon, hogy a pusztai farkas és kétes élete fölött is létezik egy másik, magasabb, örök világ is; a "Traktátus” és a könyv minden olyan része, amely a szellemről, a művészetről és a „halhatatlanokról” szól, pozitív derűs, egy személy és idő fölötti hitvilágot állít szembe a pusztai farkas szenvedéseivel… Természetesen nem írhatom elő – és nem is kívánom előírni – az olvasónak, miként értse elbeszélésemet… De azért jobban szeretném, ha sokan észrevennék, hogy a pusztai farkas története egy betegséget és krízist mutat be ugyan, ez azonban nem a halálhoz, a pusztuláshoz, hanem ellenkezőleg a gyógyuláshoz vezet." Hermann Hesse

Hirdetés