bmgrapes I értékelése


>!
bmgrapes I
J. R. dos Santos: Az ördög keze

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

1. Dos Santos továbbra se tudja, hogy kell izgalmas krimit, vagy thrillert írni, azt se tudja, hogy ehhez a műfajhoz milyen karakterek, illetve cselekményszálak szükségesek. Azt gondolom, hogyha eddig nem tanulta meg a fortélyokat, ezután se fogja. Miért? Mert nincs rákényszerítve, így is fogynak a könyvei. Vajon miért?
2. Mert mindig talál valamilyen érdekes alaptörténetet – általában t9örténelmi rejtélyt- , amit részletesen, közérthető formában elmesél, sőt elmagyaráz, száőjba rág, és ezzel kibontakozik az ő egyénisége: nem regényt írt, mégis megfogja az olvasót.
Ennek a regénynek az olvasása közben ismeretlen érzés kerített hatalmába: féltem. Nem úgy, ahogy egy King regény közben retteg az olvasó. Eza félelem sokkal valóságosabb , testközelibb volt, hiszen a napjainkban is zajló gazdasági válságról írt, nem egyszer párhuzamba állította Portugáliával Magyarországot, és végül azt az érzést keltette, hogy mi, átlagemberek tehetetlenek vagyunk, csak sodródhatunk azzal az árral, amit a politikusok keltettek, és még örülhetünk is, ha nem fulladunk bele.
Persze most is voltak érthetetlen dos Santosi fordulatok:
A prológusban szereplő két tutyimutyi alak, illetve egy újabb noronhizmus, amikor a főhős karjában halt meg a barátja, majd később halott emailt írt neki, amit ő – látszólag – elhitt, dos Santos pedig feltételezte, hogy mi is elhisszük. Jaj. :O
És egy-két kérdés: Portugáliában nincs határozatlan idejű munkaviszony, felmentési idő meg végkielégítés?


J. R. dos Santos: Az ördög keze

J. R. dos Santos: Az ördög keze

„Tomás Noronhát is elérte a válság. A megszorítások következtében elbocsátja az egyetem, és kénytelen munkanélküli segélyt igényelni. A munkanélküli központból hazafelé menet megszólítja egy régi, gimnáziumi barátja, akit ismeretlen személyek üldöznek. A menekülő barát elrejtett egy kompromittáló DVD-t, amely leleplezi a válság felelőseit, és Tomásnak meg kell fejtenie egy rejtjeles szöveget, hogy megtalálja. A Nemzetközi Büntetőbíróság pert indított a válság felelősei ellen, az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények vádjával. Tomás Noronhát kegyetlen és nagyhatalmú gyilkosok üldözik, de a per sikerességéhez elengedhetetlen fontosságú, hogy megfejtse a rejtvényt, amely elvezeti a világ legveszélyesebb titkát tartalmazó DVD-jéhez. Az eltitkolt igazsághoz a világválságról. José Rodrigues dos Santos a tőle megszokott szédületes kalandokon keresztül vezet el minket a nagypolitika és a pénzügyi világ legszűkebb berkeibe, és ezzel ismét bebizonyítja, hogy a történetszövés nagymestere. De Az ördög keze nem csupán lélegzetelállító krimi: valós adatokkal és információkkal szolgál a gazdasági világválságról, segít megértenünk annak okait, megismernünk a felelőseit és meglátnunk, mi várhat ránk a jövőben. A szerző, José Rodrigues dos Santos egyetemi tanár, a BBC munkatársa, ismert televíziós személyiség. Eddig 12 regénye a világ 15 országában több mint 1 000 000 példányban kelt el, valamennyi több országban is a sikerlisták élére került. Magyarországon az első regénye, Az isteni formula 2010-ben jelent meg nagy sikerrel. Ez a hatodik magyarul megjelenő regénye.”

Hirdetés