ursus MP értékelése


>!
ursus MP
Michael Blake: Farkasokkal táncoló / A szent út

Talán a legjobb indián tárgyú történelmi regény, amit olvastam. Érdekes, hogy a filmkészítő Costner stábjának nem feleltek meg a történetben szereplő, a texasi határvidék környékén vadászó komancsok és kiowák, jóval északabbra helyezte át a cselekményt és lakotákat meg csejenneket szerepeltetett benne. Talán úgy gondolta, ismertebb az a két indián nép, könnyebb lesz közel hozni őket a nézőkhöz. Így fordulhat elő, hogy a Dunbar-rel beszélgető öreg főnök arról mesél, hogy először elűzték a spanyolokat, majd a texasiakat, és egy XVII-XVIII. században használt spanyol tarajos sisakot húz elő a sátorban, több ezer kilométerre azoktól a helyektől, ahol spanyolok és a későbbi texasiak valaha is megfordultak Észak-Amerikában. De ez a a film hibája, a regény nem tehet róla.

A két történet viszont kitűnő, a dolgok rendjénél fogva részletesebb, mélyrehatóbb, megrázóbb az első részből készült filmnél is. Az első kötet lezártával pedig Dunbar hadnagy és fehér-indián felesége nem hagyják el az őket befogadó törzset, nagyon is velük maradnak, és boldogan élnek – amíg lehet. Az indiánok washingtoni látogatásának leírása mestermű, benne van a végzetszerű tragédia minden eleme. Ez az újabb kiadás már vállalható, nemcsak a két regényrész egybefűzése miatt, de Sóvágó Katalin fordítói munkája okán is, szemben a korábban önmagában megjelentetett első résszel, aminek olvastán még a google fordító is elpirulna.

5 hozzászólás

Michael Blake: Farkasokkal táncoló / A szent út

Michael Blake: Farkasokkal táncoló / A szent út

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

John Dunbar, a fiatal hadnagy megérkezik új állomáshelyére, egy isten háta mögötti prérire, ahol teremtett lelket sem talál. Barátságot köt a környékbeli indiánokkal, megismerkedik szokásaikkal, életformájukkal, és lassan szívvel-lélekkel indiánná válik. Amikor a „civilizáció” utoléri őket, Dunbarnak döntenie kell, s ő inkább az indián életformát választja. Feleségül veszi Álló Ökölt, a fehér lányt, aki gyerekként került az indiánok közé.

A Farkasokkal Táncoló történetét a belőle készült, több Oscar-díjjal kitüntetett filmből ismerhetik az olvasók.

A regény folytatása A szent út, amelyben a fiatal párnak már három gyereke van, Dunbart pedig a törzs nagy vadászai és harcosai közt tartják számon. Az indián falu lakói sokat nélkülöznek, mert egyre fogy a bölény, szent állatuk, amit a fehérek nyakra-főre irtanak. Ráadásul a fehér szabadcsapatok Álló Ökölt és kicsinyét is elrabolják. A falu választásra kényszerül: fele a szabadság mellett dönt, őket hamarosan felmorzsolják, másik fele bemegy a rezervátumba…. őrájuk is a pusztulás vár.

Mindkét regényben rengeteg epizódot találunk a komancs hitvilágról és életmódról, s az amerikai történelemnek erről az izgalmas és tragikus átmeneti korszakáról.

Michael Blake nagy mesélő, regényei lebilincselő olvasmányok, már A szent út-ból is készül a film.

Hirdetés