Futóhomok értékelése


>!
Futóhomok
Varró Zsuzsa – Varró Dániel: Áfonyka

Ezt az értékelést el szerettem volna lógni, de @B_Niki véleménye adott egy impulzust, hogy mégis leírjam a könyvvel kapcsolatos gondolataimat.
Amikor kinyitod a kötetet, Domján-Udvardy Melinda képeinek köszönhetően rögtön beléphetsz egy varázslatos tündérvilágba, ami mögül akár ki is emelhetnénk az írott oldalakat , akkor sem hullana részeire. Fordítva már nem biztos, hogy így járnánk, de ez egy képes mesekönyv, ezért nem szükséges sterilen a szöveget boncolgatnom. Varró Zsuzsa választékos stílusa, az itt-ott elhullajtott szlengmagokkal, vendégszövegekkel, Varró Dani -féle versbetétekkel finom szépirodalmi élményt adott nekem.
A gyerekeim reakciót figyelve – felolvasásra leginkább az elalvás előtti időszakot javaslom, úgyis akkor a legesélyesebb tündérekkel összeakadni;) – viszont muszáj hozzátennem: ez bizony nem az a mesekönyv, amiből újabb és újabb fejezetekért esdekelne a hallgatóság. Sőt, nálunk senki sem tiltakozott, amikor Áfonyka a felnőtt polcon kért és kapott szállást:)

5 hozzászólás

Varró Zsuzsa – Varró Dániel: Áfonyka

Varró Zsuzsa – Varró Dániel: Áfonyka

„A haja bogyókék, a szeme levélzöld, az orra fitoska; fitoska orra körül pedig temérdek világszép szeplő virít" – ő az aprócska, gömbölyded erdei tündér, Áfonyka. Egy „zúzmarázos, télutói reggelen" vidám fütyörészéssel indul a történet; s máris benépesül az erdő. Ám egyszer csak szél kerekedik, felemeli Áfonykát a magasba, és röpíti messze-messze az erdő fölött…

Varró Zsuzsa Édes Anyanyelvünk pályadíjas, Domján-Udvardy Melinda bájos rajzaival illusztrált első mesekönyve Varró Dániel versbetéteivel, játékos nevek, könnyed szójátékok, a szereplőket jellemző stílusfordulatok, nyelvi ötletek sokaságával vezeti végig ifjú olvasóit Áfonyka nem mindennapi kalandjain: találkozását a Rettenetes (Krucifix) Rinaldóval, a négyfejű sárkánnyal, egy igazi királykisasszonnyal és a rettegett erdőnyelővel, mígnem az első tavaszi reggelen sok viszontagság után visszatér a Gyöngyvirágos Tölgyesbe.

Hirdetés