Nefi értékelése


>!
Nefi
Greg Iles: Lángoló kereszt

Nos…. hogy a manó rúgja meg… és most nem annyira elragadtatásomban mondom ezt.
Ez a kötet egy sorozat 4. része. Ha csak a 4. részről kell írnom, akkor a véleményem nem lenne túl jó.
Nos ez az a kötet, ami (az előző 3 résszel szemben) nincs elvarrva. Ez az a rész, ami már egyedül nem igazán állja meg a helyét. Itt már fontosak az előzmények, és még fontosabb az, hogy ez a rész egy alapozás. Alapja a következő résznek, de gondolom még inkább részeknek. Ha jól láttam angolul már meg is jelent „A csontfa” című könyve… annak mindenképpen az alapja lesz, és ahogy látom a 6. rész is megjelent, szerintem az is vissza-vissza fog utalni…
Nagyon sok irányba indultunk el ebben a részben, kb. 3 fő csapásirány lesz amiket, ahogy Ilest ismerem szépen ki fog bontani, és lezárja őket.
Maga a 4. rész tele van a polgárjogi küzdelmek leírásával, hogy aki nem ott élt (abban a térben és időben) ő is képben legyen. Ez a rész nem is igazán Penn Cage-ről szólt sajnos… hanem az előzmények leírásával. Nem volt könnyű olvasmány az tény, de aki szeretné ezt a vonalat egyben látni, és a következő rész(eke)t megérteni, annak szüksége lesz rá.
Ebben a részben sok bálványt ledönt Iles, senkit nem helyez piedesztátra. Szerintem durvább rész, mint a 3. rész, pedig arra írták, hogy nagyon mocskos…. spoiler Akit érdekel a KKK, akit érdekelnek a polgárjogi mozgalmak annak ez a rész még lehet, hogy a kedvencei közé is fog tartozni.

Ha a sorozatot egyben nézem, akkor az első rész briliáns, a második egy kis kitérő, a harmadik rész inpozáns, és ez a negyedik rész pedig az új alapok lerakása. Aki szereti Ilest annak bele fog férni a negyedik rész is, főleg ha érdekli(k) majd a sorozat további részei.

13 hozzászólás

Greg Iles: Lángoló kereszt

Greg Iles: Lángoló kereszt

A Mississippi állambeli Natchez városában felnövő Penn Cage mindent, amit becsületről,kötelességről tudni kell, az apjától tanult. De most a mindenki által tisztelt, szeretett háziorvost Viola Turner nővér meggyilkolásával vádolják, akivel a ’60-as években dolgozott együtt. Penn eltökélt szándéka, hogy megmentse az apját. A szálak egy Ku-Klux-Klan szervezet legbefolyásosabb és leggazdagabb tagjaihoz vezetnek. Penn-nek követnie kell a negyven évvel ezelőtti véres nyomokat, hogy igazolja azt a tagadhatatlan tényt, miszerint mindegy, hogy fehér valaki, vagy fekete, fiatal vagy öreg, bátor vagy gyáva, senki sincs igazán biztonságban.

Hirdetés