MezeiMarcsi értékelése


MezeiMarcsi>!
Fábián Janka: Adél és Aliz

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Az első olvasásom Fábián Jankától. Kellemeset csalódtam. Kimondottan tetszett. Annak ellenére, hogy sok volt a szereplő, és annyi minden történt velük, nem volt semmi kuszaság. Azt hiszem erre szokták mondani azt, hogy a cselekményszálak szövése fantasztikus. Volt egy rész, amikor azt gondoltam, ez már azért nem. spoiler Ezen jót nevettem, de bocsánatot kérek, mert az én történelmi tudásom hiányos . Utánanéztem, és tényleg volt ilyen. Olyan hihetetlen, mert akkora bromságnak tűnik. De nem kellene csodálkozni. Az emberi hlyeség határtalan, és a magyar ember bármire képes. na jó, ez pont nem jött össze (mint annyi más a történelem folyamán:).
Kedves @Judy22 visszavonom a negatívnak tűnő véleményem, és bevallom, tetszett a könyv, és ezt bátran ajánlom. Bár a lényeget majdnem elmondtam. A vége viszont egész meglepő, spoiler csak kicsit rövidre lett zárva.

3 hozzászólás

Fábián Janka: Adél és Aliz

Fábián Janka: Adél és Aliz

Fábián Janka legújabb nosztalgikus regényében két barátnő viharos érzelmekkel és ellentmondásokkal teli kapcsolata áll a középpontban. A különböző társadalmi és családi háttérrel rendelkező lányok, a bájos, szelíd Aliz, mindenki kedvence és az éles eszű, éles nyelvű, ármánykodástól sem visszariadó Adél, egy bentlakásos iskolában válnak elválaszthatatlan barátnőkké, és nem is sejtik, hogy a sorsuk még akkor is egymásba fonódik majd, amikor ezt már egyáltalán nem akarják.

Bonyolult szerelmi háromszögek és csalódások tarkította fordulatos történetüket egy régi gyilkosság árnyékolja be, és a háttérben most is ott húzódnak a kor történelmi eseményei: a Kommün végnapjai, a húszas évek konszolidációja, a frankhamisítási botrány, a gazdasági világválság. Ahogyan azt a szerzőtől már megszokhattuk, könyvében itt-ott valós történelmi figurák is feltűnnek, ám csupán mellékszereplőként.

A befejezés természetesen tartogat meglepetéseket, de a regény végkicsengése a szereplőket ért veszteségek és a tragédiák ellenére is életigenlő. Azt üzeni, hogy a legsúlyosabb helyzetből is létezik kiút.

A nagy sikerű Emma-trilógia, Az angyalos ház, a Virágszál, a Lotti öröksége és A német lány című romantikus történelmi regények népszerű írónője a múlt század húszas-harmincas éveinek Magyarországát eleveníti meg hitelesen, színesen és érzékletesen.

Hirdetés