Tamás_Felber értékelése


Tamás_Felber>!
Roland Barthes: Beszédtöredékek a szerelemről

J'adore! Amikor szerelmes voltam 2003–2004-ben sokszor olvastam újra, teljesen feltöltött, nagyon jó volt olvasni, nagyon sok részét teljesen aktuálisnak tartottam. Francia, filozófus, író, nagyon tud írni, folyamatosan gondolkodásra késztet, reflektáltatni akar… Barthes-nak minden munkája azt mutatja alkotója milyen magas szinten művelte, „gyakorolta” a francia nyelvet(az Ő anyanyelvét), a szabadságjogok és a modern művészetek európai anyanyelvét. Szerettem volna kortársamnak, egyetemi évfolyamtársamnak -barátomnak tudni, mivel tudom róla anyja és nagyanyja milyen sokat jelentett számára, nem igazán voltak barátai… Hogy valaki ekképp tehessen, demonstrálva tehetségét franciának kell lennie(azzá válnia Montaigne, Pascal, Voltaire, Diderot, Tocqueville, Bergson, Foucault, Bourdieu örökében/mellett)…


Roland Barthes: Beszédtöredékek a szerelemről

Roland Barthes: Beszédtöredékek a szerelemről

A nyelv olyan mint a bőr: szavaimmal a Másikhoz dörgölőzöm. Mintha csak a szavak helyettesítenék az ujjaimat, vagy mintha az ujjak szavaim meghosszabbításai volnának. Nyelvezetem reszket a vágytó.

Egy mandarin szerelmes volt egy kurtizánba. „A magáé leszek, mondta a lány, ha száz éjszakán át vár rám a kertemben egy zsámolyon ülve, az ablakom alatt.” A kilencvenkilencedik éjszakán azonban a mandarin felállt, hóna alá csapta a zsámolyt, és elment."