darkfenriz értékelése


>!
darkfenriz
Rabindranath Tagore: A növekvő hold / A kertész

Hol szomorkás, hol egészen vidám és élettel teli sorok húzódnak meg a kötet hasábjain. Rengeteg életbölcsesség, éles szemre valló megfigyelés és a képzeletet megmozgató képek színesítik be a hétköznapjaidat, ha Tagore-val elindulsz a tavaszba, nyárba, őszbe és végül a télbe. A kötet végi megszólítás pedig különösen jóleső, hiszem, hogy érzem annak a kora tavaszi reggel napsugarait a bőrömön, látom fényességét és érzem illatait a szél susogásával fülemben.


Rabindranath Tagore: A növekvő hold / A kertész

Rabindranath Tagore: A növekvő hold / A kertész

A keleti filozófiákra fogékony ír szimbolista költő, Yeats századunk első évtizedében mint szellemi társát üdvözölte az akkor negyvenes éveiben járó Rabindranath Tagorét. Tagore hazájában már híres költő volt, Európa azonban még nem ismerte. Yeats biztatására maga fordította le verseit angolra, s az Áldozati ének (Gitándzsáli) című ciklusa óriási sikert aratott.
1913-ban elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. Rabindranath Tagore 1861-ben született Calcuttában. Magányban töltött gyermekéveinek emlékét idézik fel később A növekvő hold című ciklusának finom hangulatú költeményei. Korán megmutatkozott rendkívül sokoldalú tehetsége: első versei már tizennégy éves korában megjelentek. A költészet mellett festett, zenét szerzett, zenedrámákat írt, iskolát alapított, aktív részese volt a társadalmi mozgalmaknak. Egész életművével az ősi keleti hagyományok és a felvilágosult európai szellem összehangolását szolgálta, hitt a szeretet és a humánum hatalmában a gyűlölködéssel szemben.
Korai verseinek két teljes ciklusa, A növekvő hold és A kertész a húszas évek óta először jelenik meg magyarul.

Hirdetés