BlackSheep értékelése


BlackSheep>!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Asimov „robot-ciklusának” befejező része minimálisan kilóg a többi történet közül, de színvonalát tekintve tökéletesen hozza a szintet. Szépen továbbviszi a fontosabb karakterek sorsát, és egy olyan fináléban csúcsosodik ki, ami méltó lezárása egy ilyen, évszázadokon átívelő történetnek.

Ezúttal nincs nyomozás, nincs megfejtendő ügy (ha a Solariát nem vesszük annak, de az nagyon mellékes), a Robotok és Birodalom sokkal karakterközpontúbb regény, mint bármelyik korábbi rész, és emiatt unalomba is fullad olyankor, amikor a kevésbé izgalmas karakterek vannak a középpontban. Ez az egyetlen hibája szerintem a könyvnek, hogy míg a legtöbb szereplő (például Gladia, a robotok, vagy az új szereplő, D. G.) komoly és hatásos fejlődésen megy keresztül, addig a negatív oldalon például Amadiro már-már paródiába illően gonosz és számító. A vége felé már Dr. Genya jutott róla eszembe, ami egy Douglas Adams esetében még elmegy, de egy Asimov-kaliberű írótól igencsak fura.

Viszont szerencsére túlnyomórészt nem ez a jellemző, hanem a komolyan vehető és nagyon hatásosan megírt jellemek, amik ráadásul olyan bravúrosan megírt epizódokon mennek keresztül, hogy csak pislogtam. Gladia nagybeszéde például zseniális volt, Daneel és Giskard beszélgetéseit öröm volt olvasni, és a nagy konklúzió a végén is olyan, amit egy ilyen történet megérdemel. Kicsit zavart a néhány elvarratlan szál, de bízom benne hogy idővel ezek is meg lesznek magyarázva, és szerencsére ezek sem tudták elrontani a végeredményt, ami elgondolkodtató, pazarul felépített és az író nevéhez méltó.


Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A regény – mely az Alapítvány és Birodalom-ciklus szerves része- az űrjárók és telepesek évszázados múltú konfliktusáról szól. Az űrjáró világ – lassú pusztulásának elkerülése érdekében – a legfőbb telepesbolygó, a Föld elpusztítására tör. Kelden Amadiro, a Robotikai Intézet vezetője két társával – személyes bosszútól is vezérelve – kiterveli a Föld kérge alatti sugárzó ércek emanálását. Azonban nem számolnak Lady Gladia két kivételes képességű robotjával: az emberi gondolatot telepatikusan érzékelő és befolyásoló Giskardnak, és az egyetlen humanodi robotnak, R. Daneel Olivaw-nak sikerül logikai úton felderítenük a Föld ellen készülő támadást, s megpróbálják megakadályozni annak végrehajtását… A regény másik szála Gladia története. A Solariáról Aurórára menekült űrjárónő a Solaria titkainak felderítésekor kapcsolatba kerül egykori szerelme, a földlakó Elijah Baley leszármazottjával. A telepesvilágban élő Baley kapitány ráveszi Gladiát, vegyen részt a Solariára indított expedícióban. A kapitány számításai helyesnek bizonyulnak, mert az űrhajó csak a nő és két robotja közreműködésének köszönhetően menekül meg a solariai csapdából. Az asszony kezdetben nehezen viseli el a földi emberek életét, a zsúfoltságot, a zajt, az emberek közelségét, bizalmaskodását, amely a robotjaitól körülvett, elszigeteltségben élő űrjáróknál szokatlan és viszolyogtató. Lassanként azonban Gladia és a kapitány közel kerülnek egymáshoz, és Gladia a férfiért még a földi élet kényelmetlenségeit is vállalja. Eddigi hosszú és eseménytelen űrjáró életének a szerelem, valamint a telepes és űrjáró világok összebékítéséért való együttmunkálkodás új értelmet ad. Ám sem Gladia, sem Baley kapitány nem sejti, hogy a két robot, Giskard és Daneel miképp is fáradozik az emberiség jövőjéért…

Hirdetés