Lali P értékelése


>!
Lali P
Hoppál Mihály – Szemadám György – Nagy András – Jankovics Marcell: Jelképtár

Kiváló kézikönyv, már régóta megvan.
Én amúgy is erősen vonzódom a jelképek, szimbólumok világához, de ez a könyv mindenkinek hasznos lehet.
Népművészet, mitológia, álmok, lélekelemzés, önismeret – számtalan összeérő terület, ami mind használja a jelképeket. Sok olyan szimbólum van, aminek egyébként nem ismerjük az eredetét, jelentését, de itt sokat megtudhatunk róla. Az sem baj, ha a modern kor jelképei között is jobban el tudunk tájékozódni, ismerve gyökerüket.
Érdekes, szép könyv, nagyon sok kép van benne, jól használható.
Ajánlom mindenkinek.


Hoppál Mihály – Szemadám György – Nagy András – Jankovics Marcell: Jelképtár

Hoppál Mihály – Szemadám György – Nagy András – Jankovics Marcell: Jelképtár

"Alapvető kézikönyv megírására vállalkozott a négy szerző: mintegy félezer címszó segítségével kalauzolják végig az olvasót – támaszkodva az összehasonlító mitológia, a néprajz, a vallástörténet és a szimbólumkutatás legfrissebb eredményeire – jel- és képvilágunk sokszor áthatolhatatlan erdejében. A lexikon közel ötszáz szócikke felöleli a legelemibb ábrázolások, a primitív kultúrák, a népművészet képnyelvét, és eligazít a nagy civilizációk művészeti, vallásos és tudományos kultúrájának – mára sokszor megfejtendő talánnyá vált – jelkészletében. A szerzők – és ez egy úttörő jellegű hazai kézikönyv esetében több mint indokolt – külön is gondot fordítottak a magyarság szellemi hagyományának, jelképi örökségének bemutatására és feltárására.
Ízelítőül néhány a címszavakból:
ÁG, ALKÍMIA, APA, ARC, ASZTROLÓGIA, BÉKA, BOR, CÉGÉR, CÍMER, CSILLAG, DICSFÉNY, DISZNÓ, EMBER, FA, FÁTYOL, FENÉKBÉLYEG, GÓLYA, HALÁL, KENTAUR, KERESZT, ÖRDÖG, RAGADOZÓ MADARAK, RÓKA, ROVÁSÍRÁS, SÁRKÁNY, SZABADKŐMŰVES SZIMBÓLUMOK, SZAMÁR, SZÁMOK, TEMPLOM, VILLÁM, VIRÁGOK, ZÁSZLÓ.
A lexikont a szócikkek világos utalásrendszere és gazdag irodalomjegyzék teszi mindenki számára könnyen forgatható kézikönyvvé, szemléletességét pedig csaknem ezer kísérő ábra biztosítja."

Hirdetés