jethro értékelése


jethro>!
Gion Nándor: Latroknak is játszott

Ez a könyv egy darabig még nem enged.
Nem enged, mivel még itt él bennem az egyenes jellemű Rojtos Gallai István, az útonálló Csoszogó Török Ádám, a sváb molnár lánya – Rézi, a kandisznón lovagoló Gilike, és mind – mind a falu népe, szerbek – svábok – magyarok, tukiak és jankófalviak, amint vállukon a kapával hajnalban indulnak a répaföldekre, vert falas házat építenek, vagy épp a kocsmában döntik magukba a pálinkát, miközben a gyerekek pilinckéznek.
A regény hűen ábrázolja az adott kort, a századelő falusi életét, a nép küzdelmét a megélhetésért, melyet még a politika, háború, határok átrendezése külön nehezített. Nem csoda hát, ha Rojtos Gallai Istvánt az álmai vitték előre, ezek segítették őt a korszak megélésében, ezek által tudott becsületben tovább élni.
A délvidéki irodalom kimagasló alkotása.


Gion Nándor: Latroknak is játszott

Gion Nándor: Latroknak is játszott

1898-ban indul Gion Nándor regényfolyamának cselekménye és a kilencszázötvenes években fejeződik be. Családregény, faluregény, kisebbségi regény, (anti)hősregény. Helyszíne a többnemzetiségű bácskai Szenttamás, az író szülőfaluja, mely egy század alatt öt impériumváltást élt meg – ebből négyet érint a regényfolyam –, miközben lakói jóformán ki sem mozdulnak a faluból.

Hirdetés