Szamღca értékelése


>!
Szamღca
Kazuo Ishiguro: Napok romjai

Nekem nagyon tetszett…. Attol a pillanattol kezdve hogy elkezdtem a vegeig alig birtam letenni….. Meghozza egy olyan konyvet amiben igazabol valoban alig tortenik vmi…. valoban az egesz tortenet messze nem akciodus…. de valahogy a szereplok aprolekos, lelektani abrazolalas; maga az egesz tortenet elmeselese, ahogy a visszaemlekezesek egymast kovetik erdekes korrajzot kapunk a ket VH kozotti idoszakrol….. – mindezt egy komornyik szemszogen keresztul…. aki tokeletessegeben elfelejtett elni…. Szerintem mesteri alkotas!
Kedvenc lett!

4 hozzászólás

Kazuo Ishiguro: Napok romjai

Kazuo Ishiguro: Napok romjai

1956 forró nyara. Az előkelő Darlington Hall elegáns főkomornyikja, Stevens új gazdája biztatására néhány napos kirándulásra indul. Fő célja azonban nem Dél-Anglia lenyűgöző tájainak megismerése, hanem egy találkozó: azt reméli, hogy sikerül visszacsábítania házvezetőnek Miss Kentont, akivel valamikor évekig együtt dolgozott. Ám kisebb-nagyobb kalandokkal tarkított utazása egyszersmind jelképes is.

Stevens a kirándulás elbeszélésével párhuzamosan visszautazik a múltjába, és felidézi mindennapi életét a harmincas évekbeli főúri házban, Lord Darlington politikai kalandorságát – de mindenekelőtt saját kapcsolatát Miss Kentonnal, melynek természetét sok év után sem tisztázta magában.

A Napok romjai az elveszett ügyek és az elvesztegetett szerelem, a megbánás álomszerűen szép és gazdag regénye. Stevens komikus sutasága és reménytelen tehetetlensége Ishiguro keze nyomán varázslatos egységbe olvad, és a fájdalmas múltat még maga előtt is titkoló személyiség, valamint a kor és a környezet páratlan tanulmányává válik. Olyan fájdalmasan megindító és őszinte mű ez, amely sokáig kísért az olvasó emlékezetében.

A Booker-díjas regényből film is készült, a főszerepeket Anthony Hopkins és Emma Thompson játszotta.

Hirdetés