Viktorius értékelése


>!
Viktorius
Karl Marx – Friedrich Engels: Kommunista kiáltvány

Mikor megtaláltam ezt a régi tankönyvet, égetett a vágy, hogy elolvassam. Faltam is az oldalakat derekasan – pedig előszavakat nem nagy élvezettel szoktam kivégezni – aztán ( a végeláthatatlan számú) az újabb és az újabb előszó végére érve már lankadt a figyelmem, a lényegre térve elfáradtam. (Marha sok) Némi pihenő után épp belelovaltam magam az olvasásába, amikor a könyv kvázi felénél véget ért. Mármint nem a könyv, hanem a kiáltvány. Nagy fejvakarások közepette rá kellett ébrednem, hogy a maradék 60 oldalnyi melléklet biztos fontos kiegészítője az eredeti iratnak, szerves része, stb. Természetesen a kommunista kiskáté még tekinthető is ennek, de a többivel már nem voltam így kibékülve.

De lényege szerint hol is kezdjem…
Megértem azokat, akiknek még kötelező tananyag volt, és a fenébe kívánták, mert minek is van erre szüksége egy óvónőnek a példa okáért.
Megértem, hogy önmagában 52 oldalnyi (A/5-nél kisebb) anyagból finoman szólva is macerás könyvet készíteni.
Megértem, miért is volt nagy jelentőségű, de ezt inkább csak történelmi szempontból sikerül. Más szempontból ugyanis elég üres, végtelenül naiv politikai beszéd. Máshol meg mondhatni demagóg, összemos dolgokat, embereket, csoportokat. Úgy érzem, a kiáltvány építőköveit a célnak megfelelő kockákra faragták, a felesleget pedig szépen eldobták és figyelmen kívül hagyták, de attól még ott van. És ami ott van, az akadályozza a gyakorlati megvalósítást. Talán ezért is kellett olyan sokat bizonygatni, hogy mindenki más szocialista útja bukás, tévút: érezték a sajátjukban is a problémákat.

Nem bántam meg, hogy elolvastam, hiszen megismertem ezt az „alapművet”, de azért jóval többre számítottam. Egy picit azért másképp tekintek a gazdaságra ezek után.


Karl Marx – Friedrich Engels: Kommunista kiáltvány

Karl Marx – Friedrich Engels: Kommunista kiáltvány

…a Kommunista Kiáltvány minden sarkalatos pontját tartalmazza annak az eszmerendszernek, amelyet marxizmusnak neveznek, és mint ilyen, A fajok eredete mellett, a 19. század legjelentősebb szellemi dokumentumának számít. Marx-Engels művének köszönhetően ma már mindenki másképp gondolkodik politikáról és társadalomról… Még ennél is lényegesebb, hogy a marxizmus milliók számára vált meggyőződéssé vagy vallássá, a Kommunista Kiáltványt pedig kötelességünk egyfajta szent könyvnek tekinteni… Szinte minden mondata megszentelt írás, amelyre a vakbuzgók nemcsak hogy hivatkoznak, de cselekedeteiket is ehhez mérik, habár némelyiküknek… fogalma sincs arról, mi ennek a meggyőződésnek a forrása.

Hirdetés