Disznóparéj_HVP IP értékelése


>!
Disznóparéj_HVP IP
Richard Morgan: Az acél emléke

Szóval adott egy háborús hős, egy nemzetmentő hérosz, aki a kardját lóbálva meghátrálásra kényszerített egy olyan erőt, ami az egész emberiségre veszélyt jelentett. Akkor ő egy kitüntetett, köztiszteletben álló fickó, ugye?
Hát, nem. Sőt: egy eldugott koszfészekben kell tengetnie a mindennapjait, mert annyira kényelmetlen mindenkinek. Ez a (hajdan) dagadó izomzatú, bátor és kőkemény hős ugyanis annyira meleg, hogy egy random latexcuccos Pride-táncos legfeljebb kezet csókolhat neki.
Így lesz az elismerésre méltó, tényleg hős hősből a közmegvetés tárgya, és egy utolsó kis falu kocsmájának kabalaállatkája.
Ez a fennforgás annyira érdekessé teszi a főhős Ringil karakterét, hogy végig érdekes tud maradni. Nem az epikus szexjelenetei miatt, persze, hanem azért, amit mindez hoz magával. A high fantasy zsáner amúgy sem a nyitottságáról a leghíresebb, még a konszenzusra alapuló, heteroszexuális együttlét és annak előjelei sem gyakori vendégek benne, itt meg kapásból olyan cockmunchingokat kapunk, hogy szerintem nem egy és nem két fantasy olvasó fogja a haját tépni tőle.
Az igen izgalmas, érdekes főszereplő mellett az orbitális nagy szexek elég kemény leírásai és a masszívan kemény nyelvezet is megbolygathatja a biztonsági játékhoz szokott high fantasy olvasót. Brian Staveley egy-két stratégiailag fontos helyen elhelyezett fuckja és shitje után Morgan itt fogja magát, és olyan szavakat ad szereplői szájába, amiket tényleg kinézel egy olyan emberből, aki megszokta, hogy naponta az életét viszi a vásárra.
És azért gondoljunk bele, hogy ez a regény eredetileg a Trónok harca sorozat berobbanása előtt jelent meg – elég bátor lépés ez egy szerzőtől, aki épp csak elkezdett fantasyt írni…

Persze, nem annyi van csak a könyvben, hogy kigyúrt pasik egymásnak esnek és kinyalják egymás köldökéből a sárkányos piercinget, a regény egy nagyon menő high fantasy, tengerből inváziót vezető gyíkemberekkel, ősi mitológiájú istenekkel, halhatatlan és ebbe kissé beleőrült Eltűnt Néppel, technokrata, világok között utazó, szenvtelen kiriathokkal, és persze emberekkel, akik meg olyanok, amilyenek: háborúznak, rabszolgákat tartanak, és alapvetően egy fillér haszonért karamellás zöldségágyon a közeli rokonságukat is hajlandóak megizélni. Ebből a fertőből emelkedik ki Ringil, akit paradox módon szexualitása miatt a degenerált jelzővel illetnek legtöbbet (de közeli barátai inkább a f*rtúrót preferálják, nekik szabad), mégis sokkal az őt körülvevő világ erkölcsi szintje fölött áll.
Igen, gyilkosként, nem-monogám melegként, ügyeletes brutális állatként.
Morgan úgy játszadozik az elvárásaink és a valóság közti szakadékkal, mint valami hangszerrel, és jól csinálja. Már ezért is megérdemli a dicséretet a könyv. Ami miatt mégis full 6 csillagot adok neki (igen, hatot) az az a tény, hogy elejétől a végéig tudott érdekes, izgalmas és nagyon szórakoztató lenni. A három szál egyikénél se éreztem azt, hogy „jaj, ne már megint ez a fickó, az előző szál tök jó volt, menjünk már inkább vissza ahhoz”. Nem tűntek el szereplők több száz oldalakra, és nem volt érdektelen egyik vonal sem, sőt.
És ilyet még nem nagyon olvastam.
És hogy gáz-e a nem is kicsit pornóba hajló szex-töltet? Eleinte kicsit annak véltem, de aztán rájöttem, hogy mekkora kolosszális fuckyou-finger ez az elem is a biztonsági játékot játszó, folyton az olvasók kényelmi igényei szerint dolgozó fantasyknek. Onnantól kezdve már poén volt, abból is a jobb fajta.
Összességében azt kell mondanom, remekül szórakoztam. Nem finomkodó, nem gyenge könyv, erre fel kell készülni, de ennek ellenére én bátran ajánlom.

14 hozzászólás

Richard Morgan: Az acél emléke

Richard Morgan: Az acél emléke

„Kompromisszumoktól mentes, merész és kegyetlen regény.”
Joe Abercrombie

Sötét úr közeleg. E jövendölés hajtja Ringil Eskiathot – a barátainak csak Gilt –, a kiégett zsoldost és egykori háborús hőst, akinek nyelvénél csak a kardja élesebb.
Gil már rég elhidegült nemesi családjától, ám mégis elfogadja anyja megbízását, hogy előkerítse rabszolgasorba jutott unokahúgát, azonban hamarosan kiderül, hogy egyetlen fiatal lány életénél sokkal több forog kockán. A világ baljós erők céltáblájává vált: egyesek az aldrainok, egy sokak által rettegett kegyetlen, mégis gyönyörű démonok visszatéréséről suttognak. Immár csupán Gil és két régi bajtársa állhatja útját a jövendölésnek, amely ha beteljesedik, az egész világ vérbe borul – viszont, ha e világ hősei ilyenek, akkor az ellenszer könnyen lehet, hogy rosszabb, mint a kór maga.

Az acél emléke hamisítatlan sötét fantasy: a világa véres és elkeseredett, a hősei pedig szarkazmustól fűtött kétes alakok. Richard Morgan korábban sci-fi íróként alkotott és több rangos díjat is nyert (a legismertebb regénye a Valós halál), e művével a 2000-es évek végén váltott műfajt, és hangos kritikai sikert aratott.

Hirdetés