Szilmariel értékelése


>!
Szilmariel
Richard Morgan: Az acél emléke

Kezdő kötetnek is nagyon erős és egy jó bevezető a trilógia további részeinek.
A világfelépítés egy középkori szintű dark fantasy, kardokkal, íjpuskákkal, harcosokkal uralkodókkal, mitikus és néha halhatatlan lényekkel, „istenszerűségekkel”, és varázslattal.
Három fő nézőpontkarakter van, akik közül kettő homoszexuális. Számomra ez eléggé bátor és értékelhető lépés az írótól. Már mindhárom karakter elég sokat harcolt, néha együtt is és túl vannak az ifjú éveiken is már. Igaz a hírnevük még frissen él és virul.
Egyébként mindhárom nézőpont érdekes volt, nem voltak túl hosszúra nyújtva és végig fent tudták tartani az érdeklődésem.
Ringil (röviden csak Gil): egy nemesi család legkisebb fia, kék fényű kiriath kardja van, nagyon jó harcos, józan és nagyon ironikus humora és szemléletmódja, s nem mellesleg a férfiakhoz vonzódik. Ezen tulajdonsága miatt, sokak számára nem számít, hogy ő Akasztórés hőse, szinte mindenki elítéli és kissé számkivetett is miatta.
(Sárkányvész) Egar: egy északi harcos és klánfőnök férfi, aki a délen megtapasztalt élményei miatt szakított az eddigi vezetési módival, már amikor vezeti a klánt. Fegyvere egy csatafejsze és nemigazán válogatós a nők terén. Hiába sárkányölő és a déli vidékeken megharcolt nehéz csaták, népe (főleg a vezéri címét irigyli fivérei és a sámán) számára ő csak egy a hagyományokat szinte semmibe vevő, nem éppen példamutató és jónak mondható klánvezér.
Archeth: egy félig kiriath és félig ember nő, akinek különféle nevekkel illetett kései a fegyverek. A népe, a kiriathok, félig emberi származása miatt nem vitték magukkal, mikor elhagyták ezt a földet. Megfontolt, óvatos, általában nyugodtnak mutatja magát és nagy tudású. Egyébként a nőkhöz vonzódik és valamilyen anyagtól függ egy kicsit. Ő is hiába a hírhedt Fekete Nép (kiriath-ok) tagja, elítélik, lenézik és idegenkednek tőle a bőrszíne, származása és egy a császári udvarban bizonyos hatalommal (női) mivolta miatt.
Mindegyik karakter egy kicsit szürke, és bár nem éppen azok a tipikus hősök, mégis harcos lelkületűek és a végsőkig képesek küzdeni. Igaz ez nem is csoda, hiszen mindhárman kivételes harcosoknak számítanak.
Amit még kihagytam:
Aki egy hagyományos dark fantasy-ra számít az nem teljesen azt kaphatja, amit vár. Ugyanis itt elég nyíltan ábrázolja az író a szex jeleneteket és a főhősök szexualitását, nem csak említés, vagy utalások terén, mint némelyik másik fantasy-ban. Sőt annyira nyílt, (amin elsőre még én is meglepődtem), hogy elég részletesen le is ír 1-2 szexjelenetet, köztük pont Gil-éit. Számomra ez elég kellemes csalódás volt, hogy végre egy író, aki bevállalja és leírja, nem finnyázva. Bár lehet, hogy mások számára ez riasztó lehet. De én azt mondom: és ha egy sima (ez alatt értsd: nem meleg) pornó könyv kerül valaki kezébe, abban is részletezve vannak a szexszel kapcsolatos dolgok. Az interneten meg még többek között elég sok helyen bele lehet futni hentai, yaoi, yuri mangákba vagy animékbe. Szerintem ettől abszolút nem károsodik senkinek sem az ízlése, vagy a lelki világa, a szexuális hovatartozása meg végképp nem változik meg attól, hogy ilyenek olvas vagy esetleg néz. Persze, akinek nem tetszenek, hogy hasonló témák mint a homoszexualitás és az ahhoz kapcsolódó szex és egyéb dolgok említve vannak, netán ábrázolva is (juj! :D ), akkor fordítsa más fantasy-k felé a figyelmét. Egyébként aki valami újdonságra, látókörének szélesítésére vágyik és riad vissza keményebb, szókimondóbb fantasy-któl, azoknak mindenképpen ajánlom olvasásra.
A történet számomra elég izgalmas, viszonylag fordulatos volt, a vége is illik hozzá, és kicsit előre is vetít néhány várható dolgot a trilógia további kötetéből.
Nekem nagyon tetszett, és remélem, a trilógia többi része is ilyen jó lesz. Na meg persze, hogy a kiadó minél hamarabb kiadja a folytatásokat.
Egyébként az íróval egy élmény volt találkozni a dedikáláson. Nagyon közvetlen, humoros és nagydumás volt és mindenkivel beszélgetett egy kicsit.
Ezek után érdeklődve várom, hogy ha ilyen jó fantasy-t ír Morgan, akkor milyen sci-fi-t írhat.


Richard Morgan: Az acél emléke

Richard Morgan: Az acél emléke

„Kompromisszumoktól mentes, merész és kegyetlen regény.”
Joe Abercrombie

Sötét úr közeleg. E jövendölés hajtja Ringil Eskiathot – a barátainak csak Gilt –, a kiégett zsoldost és egykori háborús hőst, akinek nyelvénél csak a kardja élesebb.
Gil már rég elhidegült nemesi családjától, ám mégis elfogadja anyja megbízását, hogy előkerítse rabszolgasorba jutott unokahúgát, azonban hamarosan kiderül, hogy egyetlen fiatal lány életénél sokkal több forog kockán. A világ baljós erők céltáblájává vált: egyesek az aldrainok, egy sokak által rettegett kegyetlen, mégis gyönyörű démonok visszatéréséről suttognak. Immár csupán Gil és két régi bajtársa állhatja útját a jövendölésnek, amely ha beteljesedik, az egész világ vérbe borul – viszont, ha e világ hősei ilyenek, akkor az ellenszer könnyen lehet, hogy rosszabb, mint a kór maga.

Az acél emléke hamisítatlan sötét fantasy: a világa véres és elkeseredett, a hősei pedig szarkazmustól fűtött kétes alakok. Richard Morgan korábban sci-fi íróként alkotott és több rangos díjat is nyert (a legismertebb regénye a Valós halál), e művével a 2000-es évek végén váltott műfajt, és hangos kritikai sikert aratott.

Hirdetés