Ditta P értékelése


>!
Ditta P
Thomas Berger: Kis Nagy Ember

Először olvastam a könyvet és utána néztem meg a filmet.
A könyv nagyon tetszett. Egy személy életébe van besűrítve a XIX. századi vadnyugat fontos eseményei a maguk jó és rossz megítélésével egyszerre. A főszereplő életén keresztül megismerjük az indiánok, a telepesek, a bevándorlók munka- és élet körülményeit, a boldogulási lehetőségeit, na és persze az indián-amerikai ellentéteket, harcokat. Egy őshonos, meglévő kultúra kipusztítását, egy betelepülő, új modernebb élet kiépítésének érdekében.
Az olvasás után néztem meg a filmet, amit a könyv után, egy kicsit karikatúrának éreztem. Nyilván a könyvben is fel vannak erősítve az egyes karakterek, de a filmben ez nekem már túlzásnak hatott. A film így egyértelműen vígjáték lett, és ha nem a könyvvel kezdtem volna, valószínűleg tetszhetett is volna, így viszont nem tudtam elvonatkoztatni a könyvtől, amit egyáltalán nem éreztem viccesnek. Zavart az események sorrendjének összekavarása is, és természetesen rengeteg rész egy az egyben ki is maradt.
Valószínűleg ennél a könyvnél jobb lett volna először a filmet látni és csak utána elolvasni a könyvet.

>!
Cartaphilus, Budapest, 2008
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632660424 · Fordította: Falvay Mihály

Thomas Berger: Kis Nagy Ember

Thomas Berger: Kis Nagy Ember

Thomas Berger regényét méltán tartják minden idők egyik legkülönlegesebb vadnyugati történetének, a két világ – az indiánok és a fehér ember világa – közt csetlő-botló, a történelem véres forgatagában túlélni igyekvő Kis Nagy Ember minden lódításával együtt valamiképp mégis a terjeszkedés lázában égő, az indiánokkal szemben könyörtelen Amerika hiteles krónikáját tárja elénk. Joseph Heller és Kurt Vonnegut fekete humorát, és a fordulatos kalandregények izgalmát zseniálisan vegyítő művet Falvay Mihály klasszikus fordításában olvashatjuk.

Hirdetés