n P értékelése


>!
n P
Térey János: A Legkisebb Jégkorszak

Már néhány oldal után azt írtam az olvasás bejelölésemnél, hogy ez egy kellemes meglepetés és hogy nagyon jól szórakozom rajta. Még akkor is, ha közben havat kell lapátolni, jégcsákánnyal kell közlekedni. Hóláncot a biciklikre! Mondják, hosszú hideg tél lesz (hát, ne várd a májust…) meg azt is mondják, hogy nem lesz. Meglátjuk. Ez a könyv a legjobb felkészítés a ránk következőkre, ami az időjárást illeti. Szóval, vicces a könyv, sőt úgy vicces, hogy már kezded éppen halálosan komolyan venni a jégkorszak jövetelét, amikor van egy mondat – sokszor tényleg csak egy – és hát kuncogsz egyet.Tökéletes logikával, minden részletre odafigyeléssel megírt verspróza. Merthogy a tördelése olyan, de rímekkel nem találkozol. De ez nem teljesen igaz, mert az egyik élet rímmel a másikra, a bukások (jégen jársz, vigyázz) a másik felemelkedésére. Egymás hegyén-hátán menetelünk, mindenki menti, amit mentésre méltónak ítél. Jaj, hát nagyon az életről szól. Intelligens humorral (van ilyen?) megáldott ember a Térey. Közben meg olyan komoly is tud lenni. Na, a lényeg, hogy egyszer úgy leszel vele ,hogy nagy kikerekedett szemekkel rácsodálkozol a csűrt-csavartságára, máskor meg úgy leszel vele, hogy behunyt szemekkel, de bátran beugrasz a lavinába és várod a landolást.Nem tudok róla okosakat írni, csak amit úgy közben éreztem, azt osztom meg veletek. Mások írtak róla pl. az ÉS-ben, meg itt-ott. Jó volt, nekem nagyon jó!


Térey János: A Legkisebb Jégkorszak

Térey János: A Legkisebb Jégkorszak

Befagy a Duna, és megnyílik a síparadicsom a Svábhegyen.
2019-et írunk, Európát és benne Magyarországot az izlandi vulkánok heves aktivitása nyomán bekövetkező globális lehűlés keríti hatalmába. Mátrai Ágoston, a Protokoll immár révbe ért főszereplője, konzulként dolgozik Reykjavíkban, ám amikor a mindent beborító hamufelhő miatt evakuálják a lakosságot, haza kell térnie Budapestre. A vulkáni tél lassanként beköszönt Magyarországra is. Vajon miként birkózik meg a magyar társadalom a váratlan katasztrófahelyzettel? Mihez kezd az épp regnáló szociáldemokrata-
jobbközép kormány Magyarországon? Miközben a felső középosztály fényűző díszletek között zajló kényelmes életét felborítani látszanak a hó és jég alatt is forrongó szélsőséges csoportok. Mi történik, ha csődöt mond a logisztika, a pénz sem bizonyul hathatós cserealapnak a túléléshez, és előbújnak a hegy kísértetei is? Egyáltalán: mi lett Bill Clinton régi, jó világával? És miért nem megy el a farsangi bálba Orbán Viktor?
A Legkisebb Jégkorszak korántsem utópisztikus látomás, hanem képtelenül valóságos korrajz a közeli múltunkról, jelenünkről és egy elképzelt jövőről. Térey János verses epikájának nagy lélegzetű, összegző alkotása, a szeszélyes európai apokalipszis hótól és jégtől szikrázó költészete.

Hirdetés