Csoszi P értékelése


>!
Csoszi P
Khaled Hosseini: Ezeregy tündöklő nap

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Fantasztikus, szívszorító, tragikus. Öt csillagnál nem adhatok kevesebbet! Pedig kicsit félve kezdtem neki a könyvnek, mert leggyakrabban európai és amerikai szerzők műveihez nyúlok, és néha tartok az újdonságtól. Olvasás előtt elgondolkoztam azon, hogy mit is tudok Afganisztánról. Őszintén? Szinte semmit. Ázsiában található, fővárosa Kabul, a fanatikus tálibok országa, és időnként lőnek. Az Ezeregy tündöklő nap arra is jó volt, hogy kicsit megismerkedjek az ország történetével, múltjával, vallásával, és rádöbbenjek: ott is ugyanolyan emberek élnek, mint mondjuk nálunk, hétköznapi érzésekkel, vágyakkal, bár nagyon más életfelfogással.
A történet két nő Marjam és Leila életét mutatja be, akik különböző családi hátérrel rendelkeznek, ám egy pillanatban összekapcsolódik a sorsuk. Fájt a szívem Marjamért, ezért a drága szelíd teremtésért, akinek az életében bizony nem sok jó adatott, aki semmi rosszat nem csinált, és beletörődéssel viselte a vele szemben elkövetett igazságtalanságokat. És fájt a szívem Leiláért, aki európai szemmel is normális családból származott (apja felvilágosult tanárember, nem követelte meg, hogy felesége és lánya burkában járjon, sőt nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy Leila tanuljon), és tizenévesen már elveszítette a családját, legjobb barátnőjét, és kénytelen volt egy hatvan éves férfit (és annak kegyetlenkedéseit) elviselni. spoiler
A könyvben több olyan rész is volt, ami nagyon megrázott spoiler. Bár a két nő eleinte nincs egymással túl jó viszonyban, később barátság alakul ki köztük, sőt Marjam szinte anyaként védi Leilát. A történet végén Dzsalil (Marjam apja) levelét olvasva bizony eltört a mécses.
Biztos vagyok benne, hogy olvasok még Hosseinitől.

2 hozzászólás

Khaled Hosseini: Ezeregy tündöklő nap

Khaled Hosseini: Ezeregy tündöklő nap

Afganisztán, 80-as évek. A perzsa kultúra egykori bölcsőjének életét ellehetetleníti a terror és a háború. Két nő: Marjam és Leila. Marjam a társadalomból kivetett törvényen kívüliként születik, s kamaszkorában még azt a kevés szeretetet is megvonja tőle a sors, amit gyerekként még megkapott. Leilára akár boldogság is várna, ha életét nem forgatná fel mindenestől a véres háború. A két nőt közel hozza egymáshoz a szenvedés és a szeretett emberek elvesztése, sorsuk összefonódik a kegyetlen férfivilágban. A Papírsárkányok című világhírű regény szerzője az afgán történelem harminc évnyi krónikájába ágyazza a szívszorító történetet szeretetről, szerelemről és egy hihetetlen tettekre sarkalló önfeláldozó barátságról. Khaled Hosseini új regényében megdöbbentő képet fest a tálib uralom alatt sínylődő Afganisztánról, miközben páratlan érzékenységgel ábrázolja a női sorsokat.

Hirdetés