korkata értékelése


korkata>!
Murakami Haruki: 1Q84

Murakami Haruki: 1Q84 Ezerkülöncszáznyolcvannégy

Ez a harmadik könyv amit Murakami Harukitól olvasok. Kezdem egyre jobban megkedvelni az írót. Ez a trilógia első része. Nem sok történik benne. Az első 500 oldal felvezetőnek tűnik a következő két kötethez. Azonban ez úgy van megírva, hogy kíváncsivá tesz a folytatásra. Az író stílusa gördülékeny, könnyen olvasható. Várom, hogy ténylegesen mikor futnak össze a szálak. Az szerző lassan csepegteti az információkat. Ezzel nálam azt érte el, hogy minél előbb minél többet olvassak.
Alaposan megismerhetjük a főszereplőket. Legtöbbjük szerethető karakter. Még Aomame is aki be kell vallani nem éppen szép módon tesz igazságot.
Olvasás közben egy különleges világba csöppenünk. Már itt az első részben kapunk egy kis misztikumot. Még nem sokat, éppen csak annyit, hogy kíváncsivá váljon az olvasó.

Ebben a kötetben már több az izgalom. Itt már megjelenik az apró nép is. Az még nem világos számomra, hogy mit is akarnak. Ahogy az sem, hogy mi a szerepe ebben Aomame-nak és Tengonak. Ebben a részben már egyre jobban szerepet kap a romantikus szál is. Akárcsak a fantasy elemek. A Légből szőtt gubó történetet érdekesnek találtam. Megjelent a szerző által más könyvben is megjelenített macska. Tengoról és Aomam-ról is kiderül, hogy mindketten érző emberek. Egyre többet tudunk meg az életükről. Ezt már hiányoltam is az első részből. Drukkolok nekik és annak, hogy nem a Vezér által felvázolt jövőkép fog bekövetkezni. A kíváncsiságom továbbra sem lankad a befejezést illetően.

Itt már három szereplőn keresztül ismerkedhetünk a történettel. Lassúnak tűnik a cselekmény vezetése. Mégis fenn tudja tartani az olvasó érdeklődését.
Meseszerű a két ember közötti szerelem. Hihetetlen, hogy egy sok évvel ezelőtti kézfogás évek múltán ilyen következménnyel járjon. Úgy gondolom, hogy szükség volt erre a romantikára. Elvette a regény keménységét. A harmadik kötetben is alapos részletességgel találkozhatunk. A végére azt kaptam amit szerettem volna. Még ha nem is olyan formában ahogy elképzelni tudtam. Számomra egy kicsit lezáratlan volt a misztikus rész. Szívesen olvastam ezt a trilógiát. Csak ajánlani tudom. Bár Murakami ezen regénye egy kicsit bulvárosabbra sikeredett mint az általam olvasott Kafka a tengerparton és a Birkakergető nagy kaland. Ettől függetlenül tetszett. Sőt még inkább kedvencemmé vált a szerző.


Murakami Haruki: 1Q84

Murakami Haruki: 1Q84

1984 már nem létezik. 1Q84 van. Kicserélődött a levegő, kicserélődött a táj – két hold ragyog az égbolton. Mindenkinek be kell illeszkednie az új világ rendjébe. Mint amikor új vad kerül be a vadonba, és megváltozott szabályok között kell életben maradnia. Murakami legújabb, minden korábbinál grandiózusabb – zenei és matematikai összefüggésekre komponált – trilógiája a világ teljességét igyekszik megragadni, eltörölve a valóság és a misztikum eddig ismert határait. A földi világ és az életek bonyolult hálózata az olvasót sem hagyja érintetlenül, menthetetlenül a könyv légies szövedékű gubójába kerül, egyre azt várva: mikor és miként születhet újjá – a másik világra…

Hirdetés