fióka P értékelése


>!
fióka P
Michael Cunningham: Az órák

Jobb volt a film, még akkor is, ha Meryl Streepet nem igazán sorolnám a kedvenceim közé, de Mrs. Dallowayt tökéletesen jelenítette meg, azt hiszem, én sem tudtam volna jobb színésznőt ennek a kicsit üreske, folyton mi lett volna ha?-kérdésekbe burkolózó nőnek a szerepére.
Nagyon szeretem a több síkon futó írásokat, Az órák ilyen szempontból telitalálat, a három nő között megteremtett párhuzam is bravúros, mert abszolút nem erőltetett, olyan könnyed, szép és magától értetődő, mint nyáron a zölden villanó szitakötő a víz felett. Sajnos egyszerűen nem tudok eltekinteni a filmtől, nem tudom, mit írnék most, ha a sorrend fordított lett volna, de nem vagyok Clarissa (csak néha), így már nem is érdekel, most az van, hogy a regény jó volt, a film még jobb, ugyanis a film tükrében a regény kicsit forgatókönyvszerű és ez nem jó. Ettől eltekintve ajánlatos elolvasni (és megnézni), mert mindhárom nő figurája izgalmas, életszerű, ami mondjuk Virginia Woolf esetében igen szerencsés :); a valós részétől eltekintve – és abban is – könnyen felismerheti bennük az ember időnkénti önmagát. Ami persze nem feltétlenül hízelgő, de minden ember mozaik. Szép és színes és nagyon sok darabból áll – íme, a mozaik definíciója.
(De azért a film az úr – Petőfi után szabadon.)

8 hozzászólás

Michael Cunningham: Az órák

Michael Cunningham: Az órák

Michael Cunningham, a kortárs irodalom egyik legizgalmasabb alakja, Órák című regényéért 1999-ben elnyerte a PEN-klub Faulkner-díját, valamint az irodalmi Pulitzer-díjat. A könyv három nő sorsán keresztül tér és idő metafizikus kapcsolatának szívszorító élményét nyújtja. Első helyszíne London, az idő pedig a második világháború kezdő napja. Virginia Woolf írónő öngyilkosságot követ el. Teste ott lebeg a folyóban, melynek hídján anyukájával éppen átsétál egy kisfiú. A következő helyszín New York City, a XX. század végén. Clarissa Vaughan könyvkiadó éppen virágot vásárol barátjának, Richardnak, a beteg homoszexuális költőnek, aki most nyert el egy rangos irodalmi díjat. A harmadik idősíkon a második világháború után vagyunk, Kaliforniában, ahol Laura Braun háziasszony neveli fiát, egy meglehetősen fojtogató légkörű házasságban. Cunningham kivételes könnyedséggel és biztonsággal teremt kapcsolatot a három nő sorsa között. S miközben a regény ide-oda ugrál a XX. században, az író tiszta, erős, költői hangon mesél el történeteket emberekről, akik szerelem és magány, remény és elkeseredés konfliktusaiban próbálnak értékes életet élni, nem egyszer családjuk, barátaik és szeretőik ellenében. A könyvből Meryl Streep, Nicole Kidman és Julianne Moore főszereplésével nagysikerű film készült, mely már látható a magyar mozikban is..

Hirdetés