Peónia értékelése


>!
Peónia
Petőcz András: Másnap

Petőcz András: Másnap Feljegyzések a háborúból

Nem olvastam még Petőcz Andrástól semmit, eddig kimaradt. A Másnap című regényét 300 Ft-ért árulta az Alexandra, s miközben arra gondoltam, milyen jó lenne, ha a fiatalságom könyvárai térnének vissza, olyan arcul csapásnak érzetem ezt az összeget, hogy azonnal megvettem a könyvet. Kiderült, hogy ez a kötet már folytatása Anna, a főszereplő történetének (Idegenek), de azt gondolom, hogyha hozzá is adna az élményhez, ha ismerném az előző kötetet, a Másnap önálló kötetként nem feltételezi az előző ismeretét.
A történetnek– egy menekült lány sorsa alakulásának – különös aktualitást adnak a napi migráns történések, tehát Petőcz olyan témát választott 2011-ben, amelynek az aktualitása növekedett. A kiszolgáltatottság, az áldozattá válás, a traumák feldolgozhatatlansága, a fizikai értelemben vett menekülés hihetetlen módja, a lelki menekülés végső esélytelensége, a feldolgozhatatlan szorongás, a társas kapcsolatok igénylése és az igény ellenére mégis a magány választása, az irracionális bűntudat és a mindebből eredő öntudatlan sorsválasztás így, összegyűjtve sűrű kilátástalansággá állnak össze. Ha szimbóluma ez a regény a menekült létnek, hát szívszorító szimbóluma.
Ami igazán újszerű ebben a regényben, az annak a gyűlöletnek az ábrázolása, amely Annában legyőzhetetlenül él és növekszik. Nem vállalnám be a pszichologizálást, pedig nehéz kihagyni, de azt gondolom, ez egy olyan szál, amin érdemes elgondolkodni.
A témaválasztás korszerűsége, a menekültlét több szintű ábrázolása vitathatatlanul értékessé tette számomra a Másnap-ot. Nem tudtam megbarátkozni azonban a nyelvi megformálással. Nehezen olvastam ezt a rövid regényt, mert annak ellenére, hogy a csupasz nyelvhasználat teljesen helyénvaló, funkcionális módszer Anna gondolatainak tolmácsolásához, mégis ingerültté tett. Ugyanígy éltem meg a szükségesnél (szerintem) gyakoribb ismétléseket is. Értem, hogy Anna kényszeresen ezekhez a gondolatokhoz tér vissza, szinte ezek a képek, gondolatok adják az élete csontvázát, mégis nehezen viseltem az agyonismételt mondatokat. (Csak annyi történt, hogy egy módszer, amely hozzájárul a mű irodalmi értékéhez, szubjektíve idegesített.)
Nem került helyre bennem az öregember történetszála. Adódnak értelmezési lehetőségek hozzá: a menekült sors, a hajléktalanság, a hontalanság ismétlődése,de ezek mellett is kidolgozatlannak tűnik számomra az öregember szerepeltetése a regényben.
Összességében 4 csillaggal értékelem a művet.

1 hozzászólás

Petőcz András: Másnap

Petőcz András: Másnap

Petőcz András új regénye, a „Másnap”, ismét megidézi Annát, a szerző „Idegenek” című nagysikerű, Márai-díjas könyvének tragikus sorsú főhősét. A kislány ebben a történetben végre eljut a „szabadság”, a „bőség” világába, ahol, legalábbis kezdetben, „minden jó”, ahogy azt ő maga tízenéves gyerekként gondolja.
Aztán a háború mindent tönkretesz. Anna, már majdnem felnőtt nőként, sehol sem érzi otthon magát, folytonos idegenségérzését csak fokozza a mindennapokban egyre jobban jelenlévő terror, valamint a tudat, hogy hontalan menekültként a magányát semmi sem tudja feloldani. Talán ha megtalálná ismeretlen apját, minden megváltozna…
Petőcz a tőle megszokott stílusban, nyugodt, világos mondatokkal fogalmazza meg vízióját napjaink világáról.
A főhősnek, Annának a kiszolgáltatottsága a 21. század emberének félelmeit, szorongásait tükrözi.

Hirdetés