gybarbii értékelése


>!
gybarbii
Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

Az alapötletet, hogy egy könyvtáros találja meg Thorgils lejegyzett élettörténetet, és továbbítja azt abbéjuknak, különösen tetszett, valószerűvé tette a könyvet.
Maga Thorgils nagyon szimpatikus volt, már az első oldalakon megszerettem, izgatottan vártam, hogy mit tartogatnak számára a könyv lapjai. Az is tetszett, hogy a könyv E/1-ben íródott, ez még személyesebbé tette, olvasás közben tényleg el tudtam képzelni Thorgils-t, ahogy már öregkorában a skriptóriumban gyertyafény mellett veti papírra élete mozgalmas történetét.
Látszik, hogy Tim Severin a trilógia megírása előtt elmélyült az északi világ tanulmányozásában, a könyv rengeteg információt tartalmaz a skandinávok hit- és egyéb szokásairól is. Skandináv szakosként is nagyon izgalmasnak találtam a Thorvall és Tyrkir által előadott régi istenekről szóló történeteket, habár azokkal tanulmányaim során már többször is találkoztam. :)


Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

A rendkívüli hősökkel, skandináv mitológiai elemekkel és véres csatákkal teli viking világban játszódó regény egy nagy ívű történelmi trilógia első kötete.
999-ben, az első millennium előtti évben születik meg Thorgils Leifsson, Szerencsés Leif és Thorgunna, egy rejtélyes, a második látás adományával megáldott ír nemesasszony fia. A hamar árvaságra jutó Thorgilst Izlandon és Grönlandon nevelik különböző mesterek, akik megtanítják az ősi szokásokra és figyelmeztetik, hogy a „Fehér Krisztus” egyre nagyobb területeket hódít el a „régi istenek” birodalmából. Thorgils még gyermekként eljut Vinlandra, a legutolsó nyugati erősségbe, s ott szemtanúja lesz egy rettenetes mészárlásnak, amit gonosz nagynénje vezet, s ami porig rombolja viking településüket. Izlandon belekeveredik az egymással versengő családok közötti véres küzdelembe, Írországban pedig fogságba esik egy csatában, és eladják rabszolgának.
A hontalan Thorgils éles eszű és rendkívül alkalmazkodóképes, valódi küldetéséről álmodni sem mernének a körülötte élők. Odin híveként életének viharos eseményei során többször is életveszélybe kerül, hol csatában, hol betegségben, hol hajótörésben.