olvasóbarát P értékelése


>!
olvasóbarát P
Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal – A Márk-változat

Esterházy Péter nagy mesélő, „örülést, örömet kevésszer látni a szüleimnél”- az okokat részletesen felsorakoztatja, a kitelepítés körülményeit, a családi tragédiák sorozatát ismerhetjük meg ebből a művéből, párhuzamosan az Istenről szóló történetekkel. Különösség, hogy egy „süketnéma”, a kis sükebóka gondolataiból ismerhetjük meg a családtagok életének alakulását, egymáshoz való viszonyát. Esterházy műveivel különös kapcsolatban vagyok, értékelem a felkészültségét, sajátos stílusát, jellegzetes humorát, amely néha a tragikus események környezetében mutatkozik meg legjellemzőbben. Nem tudom nem olvasni, de nem tud igazán hiányozni sem, amikor éppen nem.

6 hozzászólás

Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal – A Márk-változat

Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal – A Márk-változat

Egy kitelepített család az Isten háta mögött. Egy testvérpár: az egyiket a szavak érdeklik, a másikat az Isten. Nem tűnik ez feloldhatatlan ellentétnek. Az idősebb fiú mondatokból épít láthatatlan világot, süketnéma öccse szavai ugyan nem hallhatók, mégis ő meséli el a történetüket. Most akkor melyikük a Júdás?
Az anya nem keresi senki kedvét, az apa iszik. Az egri nagymamával csak titokban lehet találkozni, a másik meg bár velük él, folyton az Úrral beszélget, és magát a jóságot keresi. Na és az Isten: a Mennyben, a kereszten, a káromló szavakban, az imákban és a saját történetében. A szomorú, boldog Isten.
Az Egyszerű történet vessző száz oldal második könyve az istentelen 20. század közepének regénye, szereplői mind a saját útjukat járják, bár egyetlen szobában élnek. Hogy a kiszolgáltatottság választja el őket, vagy eleve el vannak választva egymástól, azt csak az Isten tudja. Mindegyikük magányos. Az Isten is: a Mennyben, a kereszten, a káromló szavakban, az imákban és a saját történetében.
(Péczely Dóra)

Hirdetés