Miki_Lőrinc értékelése


>!
Miki_Lőrinc
Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor Hogyan neveljünk nyugodtabb, boldogabb, magabiztosabb gyerekeket?

A könyv mondanivalójával egyetértek, talán azért is olvastam (amellett, hogy Feleség nagyon ajánlotta), hogy megerősítsen minket egy-két elhatározásunkban, ahogy a pulyáinkat nevelni akarjuk, és még adott hozzá pár jó tippet.
A könyv lényege azonban, ha el akarjuk hagyni a bizonyítékként használt rengeteg történetet, egy füzetkében is elférne: EGYSZERŰSÍTENI a gyerek életét és életterét. Annyi szűretlen inger éri ma az embereket, amelyeket a gyerekek még nem tudnak jól feldolgozni, így számos viselkedésbeli zavar alakulhat ki, amelyeket amúgy egyszerűen meg lehet szüntetni. Csak emlékezetből: a játékokkal, könyvekkel zsúfolt gyerekszoba radikális kitakarítása, csak a legfontosabb játékok és könyvek maradjanak elől, amiket aztán lehet cserélgetni az elrakottakkal, de egyszerre ne legyen szem előtt néhánynál több. TV / számítógép minimalizálása vagy totális nullázása. A felnőtt témák nem gyerekek előtt való megbeszélése. Rendszeresség az életben minden téren, amit persze megszakíthat egy-egy esemény, lehet néha TV-zni, számítógépezni vagy ingergazdag dolgokat csinálni, de ezt kövessék nyugodt napok.

A szerkesztésben némileg zavart az állati sok történet, de ez az amerikai magyarázó, tanító könyvek sajátja, így viszont nem egyszer lapoztam kettőt-hármat, amikor már elmondta mit akar, de még 3-4 oldal történetet hozzátett a prakszisából.

1 hozzászólás

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

A világhírű pszichológus-pedagógus szerző műve több országban valóságos mozgalmat indított el: szülőkét, akik nem hagyják, hogy korunk konzumkultúrája bedarálja őket, és egy élhetőbb, tartalmasabb, szebb gyermekkort kívánnak lányaiknak és fiaiknak biztosítani.

Ez a könyv arról szól, miként csökkenthetjük gyermekeink életében a fékevesztett tempót, a stresszt, a képernyők uralmát, a tárgyak, tevékenységek és tagolatlan információk sokaságát, melyek anélkül árasztják el és teszik függővé őket, hogy igazi örömet nyújtanának nekik. (Sőt: közvetlenül járulnak hozzá ahhoz, hogy napjainkban egyre több a különböző pszichológiai „címkével” ellátott – hiperaktív, figyelemzavaros, magatartászavaros – gyerek.)

A könyvben leírt egyszerűsítési rendszer minden családban megvalósítható, feltéve, hogy megvan a szándék és az elkötelezettség. A lépéseket nem teendőjegyzéknek, hanem menünek kell tekinteni, melyből az olvasó választhatja ki a saját családjában megvalósítható és fenntartható pontokat.

A szerző nem „könnyen, gyorsan” típusú instant megoldásokat kínál, hanem egy szemléletmódot: a gyermekkor tiszteletét. Ettől azonban nemcsak gyermekünk fog megkönnyebbülni, de mi magunk is felszabadítónak találjuk majd az egyszerűsítéssel nyert bensőségesebb, melegebb családi légkört és szülői hitelességünk növekedését.

„Kívánom, hogy minél több szülőhöz jussanak el a könyv mindennapi életben hasznosítható ötletei. Nem fognak csalódni – egy más minőségű családi életet jósolok mindenkinek, aki kipróbálja. Én már megtettem: azóta nagyokat lélegzem, a családommal együtt.”
László Zsuzsa
oktatásszociológus

Hirdetés