csillagka P értékelése


>!
csillagka P
George R. R. Martin: Királyok csatája

A huszadik század gyermeke vagyok, nekem szükségem van a vizuális fantáziám irányítására ( ahogyan férjecském megjegyezte) szeretem tudni milyen belülről egy szoba, nem elég, hogy nagyon elegánsan van berendezve, milyen színű, anyagú a bútor? tapéta? ágytakaró?. Tolsztoj, Dosztojevszkij, Mann sikított volna kínjában ha nem mesélheti el a függöny fodrainak vasalási hiányosságának történetét, persze a szobalány lelki problémáitól kezdve aki a kérdéses hibát okozta, az asszonya mérges tekintetéig amikor észreveszi, és már nem tud korrigálni a nagyszerű fogadás előtt aminek minden fogása ( recepttel és elkészítési tippekkel) megint megtölt vagy húsz oldalt. Martinnál a Gyűrűk ura talán két fejezet lenne három szemszögből.
Szeretem a realizmus, szeretem Rolling „Átmeneti üresedésében”, Stieg Larsson sorozatában és talán ezért George mesterműve kicsit töményebbre sikerült mint ahogy megszoktam, túl fűszeres, nincs meg benne az a szemlélődő távolság amivel kicsit tompítani lehetne a sztorit, minden percben oldalon történik valami, nincs megállás, nincs pihenés.
Túl sok vér, kín és szenvedés, sajnos egy idő után telíti az agysejtjeimet, túlságosan beleélem magam a könyve, róla álmodtam (sajnos nem szépeket) és vele ébredtem, nagyon keveset haladok, több nem megy le a torkomon, mondottam ez már nem az én korosztályomnak irt könyv. Legalábbis azt hiszem először éreztem életemben, olvasás közben a korosztályos ellentéteket.
Filmes megvalósítása, határtalan teret ad a képzeletnek, de nincsenek benne támpontok amikre vágynék, és mankóként támaszkodhatom, persze ott a film, ami ezt a gondot leveszi rengeteg vállról, de attól még tartózkodnék, mert akkor nem kapaszkodót, hanem kész járógépet kapok a saját fantáziám helyett.
Hagyom pár napot ülepedni, mert ez kemény menet volt, nagyon sok impulzust kaptam és még nem vagyok biztos, hogy valóban feldolgoztam minden részletét.

1 hozzászólás

George R. R. Martin: Királyok csatája

George R. R. Martin: Királyok csatája

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hogyan veszi fel a küzdelmet a világ másik végére száműzött királynő a szétesett és megosztott birodalom felett uralkodó gonosz démonok és gyilkosok ellen? Ki is valójában a titokzatos, álruhában rejtőző kisfiú? A Jó vagy Rossz képviselői nyerik meg végül a legöldöklőbb, legkegyetlenebb csatákat? Sikerül-e a szörnyű káoszt újra békévé varázsolni?
A Királyok csatája a vad mulatságok és véres megtorlások világába repít el bennünket. Ebben a mesében fivér fivér ellen támad, éjszakánként pedig félelmetes kísértetek suhannak át a lombok közt. A káprázatos Holdhegység sziklái közt vademberek, veszedelmes boszorkányok és méregkeverők ereszkednek le, hogy feldúlják az addig békés vidéket.
Vérfertőzés és apagyilkosság, alkímia és merénylet – e kegyetlen világ dicsőségének ára csak a vér lehet.
A Királyok csatája merész, ötletes és bámulatos képzelőerővel megalkotott regény, kápráztató szépség és határtalan bűvölet hajtja át. Hamisítatlan és felejthetetlen izgalom – elejétől a végéig.

Hirdetés