Annamarie P értékelése


>!
Annamarie P
Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor Hogyan neveljünk nyugodtabb, boldogabb, magabiztosabb gyerekeket?

Azt hiszem ez az a könyv, amit el kellene olvasni minden szülőnek, nagyszülőnek minél előbb, annál jobb. Tudom, hogy vannak olyan kivételes emberek, akiket valami varázslatos oknál fogva nem kap el a fogyasztói társadalom gépszíja, és képesek megállni stabilan, és ezeket az értékeket át tudják adni gyermekeiknek is. De a legtöbbünk nem ilyen. A csili-vili világ elkápráztat bennünket, és úgy gondoljuk, hogy a gyermekeinknek is az lesz a legjobb, ha megkapják ezt a hihetetlenül káprázatos, szemet-szájat gyönyörködtető, kacsalábon forgó világot mindenestül. Aztán csak azt tapasztaljuk, hogy gyermekeink ezer sebből véreznek, unatkoznak, nem ízlik nekik semmi, nincsenek barátaik, nem élvezik a tálcán felkínált luxust. Mit csináltam rosszul? Egyszerűsítsd le az életét! Szerintem, ha nem is fogadjuk meg az író-pszichológus-családapa tanácsait, akkor is olvassuk el ezt a kötetet, mert sok választ kaphatunk, vagy segít elindulni a saját nevelési ösvényünkön.


Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

A világhírű pszichológus-pedagógus szerző műve több országban valóságos mozgalmat indított el: szülőkét, akik nem hagyják, hogy korunk konzumkultúrája bedarálja őket, és egy élhetőbb, tartalmasabb, szebb gyermekkort kívánnak lányaiknak és fiaiknak biztosítani.

Ez a könyv arról szól, miként csökkenthetjük gyermekeink életében a fékevesztett tempót, a stresszt, a képernyők uralmát, a tárgyak, tevékenységek és tagolatlan információk sokaságát, melyek anélkül árasztják el és teszik függővé őket, hogy igazi örömet nyújtanának nekik. (Sőt: közvetlenül járulnak hozzá ahhoz, hogy napjainkban egyre több a különböző pszichológiai „címkével” ellátott – hiperaktív, figyelemzavaros, magatartászavaros – gyerek.)

A könyvben leírt egyszerűsítési rendszer minden családban megvalósítható, feltéve, hogy megvan a szándék és az elkötelezettség. A lépéseket nem teendőjegyzéknek, hanem menünek kell tekinteni, melyből az olvasó választhatja ki a saját családjában megvalósítható és fenntartható pontokat.

A szerző nem „könnyen, gyorsan” típusú instant megoldásokat kínál, hanem egy szemléletmódot: a gyermekkor tiszteletét. Ettől azonban nemcsak gyermekünk fog megkönnyebbülni, de mi magunk is felszabadítónak találjuk majd az egyszerűsítéssel nyert bensőségesebb, melegebb családi légkört és szülői hitelességünk növekedését.

„Kívánom, hogy minél több szülőhöz jussanak el a könyv mindennapi életben hasznosítható ötletei. Nem fognak csalódni – egy más minőségű családi életet jósolok mindenkinek, aki kipróbálja. Én már megtettem: azóta nagyokat lélegzem, a családommal együtt.”
László Zsuzsa
oktatásszociológus

Hirdetés