Kkatja P értékelése


>!
Kkatja P
Jung Chang: Vadhattyúk

Jung Chang: Vadhattyúk Kína három lánya

Aztakutyamindenségit!
Csillagos ötös, pedig mindenre számítottam, csak erre nem. Azt gondoltam ez egy szép kínai klasszikus, erre kapok az arcomba egy annyira fájdalmas családregényt a legvéresebb Mao korabeli időszakról, ami felért egy hónapokig tartó veréssel, gyomrosokkal, jobb- meg balegyenesekkel… és most reggel a végére érve potyogtak a könnyeim a metrón spoiler.

Brutálisan jól leírja azokat a kegyetlenségeket, amiket művelt a kommunizmus a néppel, egy embertelen, tökéletesen agymosó, ostoba és kegyetlen bosszúiról híres rezsim alatt, sok millió ártatlan ember halálát okozva, még azokét is, akik pedig hittek benne és minden erejükkel harcoltak érte, mint Jung Chang apja, aki először nagyon (ellenszenvesen) kemény pártfunkcionárius, majd lassan meglátva a rendszer hibáit maga is az üldözések hatókörébe kerülve, átalakul, de ekkor sem enged az igazából és haláláig kitart, bármennyire is igyekeznek megtörni. Az anyja és nagyanyja pedig másképp, de ugyanolyan csodálatra méltó jelenség.
Elképzelhetetlen számunkra, hogy lehetett ilyen körülmények között élni, könyvek: http://moly.hu/idezetek/34956 szeretet http://moly.hu/idezetek/82218 őszinteség és az igazság legkisebb nyoma nélkül. http://moly.hu/idezetek/513465
Bár a régi kor sem volt fenékig tejfel főleg a nők számára ld. lábelkötés http://moly.hu/idezetek/375715 Mao mégis alul tudott mindent múlni, ha a hatalmának védelméről volt szó.
Mindez nagyon tárgyilagosan, de olyan szépen és olvasmányosan megírva, hogy még sokáig fog bennem visszhangozni ez a rémálomba oltott reménységregény.
Mert, ami a legjobban tetszett, hogy ebben a reménytelen korban és minden borzalom ellenére is, meg lehetett maradni embernek, bár csak nagyon óvatosan és vigyázva, nehogy rajtakapjanak bármily gyengeségen, amit egyből fel is használnak ellened, ezek a momentumok tartottak a felszínen, különben elmerültem volna az örök reménytelenség mocsarában. http://moly.hu/idezetek/82217 http://moly.hu/idezetek/82215
A stílusa is nagyon jó, csodálatos, mert annak ellenére, hogy szenvedés és keserűség volt az osztályrésze, történetei sosem voltak lehangolóak, sem elviselhetetlenek. Mesélőjük lelkiereje inkább felemelővé tette őket.

Mindenkinek ajánlom, aki azt hiszi, hogy szar az élete, na ezt olvasd el és megtudod mi az a szenvedés! :P

>!
Európa, Budapest, 2015
624 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630799140 · Fordította: Kalmár Éva, Révész Ágota

Jung Chang: Vadhattyúk

Jung Chang: Vadhattyúk

A Vadhattyúk – a huszadik századi lidérces kínai történelem három asszony sorsában elmesélve. Memoár és családtörténet: háromnemzedéknyi nagycsalád históriája.
A szerző nagyanyja életének elbeszélésével kezdi, aki egy kínai hadúr ágyasa volt, majd egy bölcs és türelmes mandzsu orvoshoz ment feleségül, anyja történetével folytatja, aki a hívő kommunisták generációjához tartozott, s végigjárta a lelkesedés, a gyötrődés, majd a meggyötretés és a végső kiábrándulás stációit. Férjével, a hajlíthatatlan kommunistával ellentétben ő túléli azt a temérdek iszonyatot, amit a kínai szocializmus és a kulturális forradalom még a pártelit tagjai számára is tartogatott. Az író pedig fiatal leányként maga is megtapasztalja, mit jelent vörösgárdistaként felvonulni Pekingben, mint „bírálati gyűlés”-en társainak céltáblája lenni, vagy „mezítlábas doktor”-ként falura menni… Mao Ce-tungnak sikerült a valóságban túlszárnyalnia Orwell fantáziáját: az a tömény borzalom, amit a kommunizmust a keleti despotizmussal ötvöző Mao a föld lakosságának egynegyedére zúdított, páratlan a történelemben. A világ egyik legrégebbi kultúrájának emlékeit majdnem teljesen megsemmisítette, a hatalmas országot egyetlen összefüggő, sajátosan kínai lágerré alakította.
Arról a Kínáról, amely itt az olvasó elé tárul, még csak sejtelme sem lehetett senki külföldinek, sem szorgalmas újságolvasónak, sme másnak, de talán még a szakembernek is csak módjával. Chang könyve, mondhatni, hosszan elnyújtott kiáltása, immár nem a mélységből, hanem a mélységről – a vérrel festett írásjegyes, Maót dicsőítő vörösgárdista-zsebkendőről, a gondolatellenőrzés legrafináltabb formáiról, s nemkülönben arról, hogy embernek maradni és szeretni igenis lehetséges a pokol legmélyebb bugyrában is!
A Vadhattyúk – szenvedések láncolata és apró, ritka örömök, kiszolgáltatottság és lélegzetelállító bátorság, megaláztatások és lelkierő. Hihetetlen, de hiteles történetek, személyes élményből fakadók, vagy hallottak, hol érzelmesek, hol szikárak.
„Nyugodt és mértéktartó kínai történelem, de sikerkönyvként olvastatja magát. Egyszerűen letehetetlen.” – írja a könyvről egyik amerikai kritikusa. A Vadhattyúk valóban világsiker: eddig huszonöt nyelvre fordították le, Angliában elnyerte Az Év Könyve díjat, és csak a papírfedeles kiadásból egymillió példány fogyott.

Hirdetés