Málnika  értékelése


Málnika >!
Marian Keyes: A Mercy Close-i rejtély

Nagyon szeretem Marian Keyes regényeit, de A Mercy Close-i rejtélyről biztosan sose találnám ki, hogy ő írta, ha nem lenne a borítón a neve. ;) Szokatlan, és teljesen más, mint a többi könyve, és sajnos mindez nem jó értelemben.

Bennem végig hiányérzetet hagyott mind a történet, mind a stílus. Nehezen lehetne a regényt kategorizálni is, se nem romantikus, se nem krimi. A híres fiúegyüttes egyik tagjának eltűnése akár bűnügyi regénnyé is tehetné, de hamar világossá válik, hogy erről szó sincs.

A főhős karaktere viszont jól el van találva, csak nincs kellően kidolgozva, így egy idő után nem tudtam már együtt érezni vele, inkább szimplán untatott. Helen egy eleve különös lány, aki mindig más volt, mint a többiek, majd depressziós is lesz. Ám, azt ő se tudja, hogy miért, se gyerekkori válság, se nagy trauma nem érte, vagy legalábbis tagadja azt. Azonban a feketeség tagadhatatlanul rátelepszik és egyre nyomja össze.


Marian Keyes: A Mercy Close-i rejtély

Marian Keyes: A Mercy Close-i rejtély

Helen Walsh nem hisz a félelemben – szerinte a félelmet csak a férfiak találták ki azért, hogy megkaparinthassák az összes pénzt meg a jobb állásokat –, de most úgy érzi, kezd kicsúszni a lába alól a talaj. A magánnyomozói karrierje zuhanópályára állt, ki kellett költöznie a lakásából, ráadásul rég elfeledett démonok kezdtek újra a felszínre kerülni az életében. Felbukkan például az elbűvölő, de megbízhatatlan volt barátja, Jay Parker, aki egy eltűnt személyes esettel keresi fel. Helen meg van szorulva – annyira, hogy nemrég vissza kellett költöznie a szüleihez –, Jay pedig dúskál a pénzben. Akit meg kellene találni, nem más, mint Wayne Diffney, a Laddz nevű egykori fiúcsapat „Dilis" tagja. Wayne a Mercy Close-beli otthonából tűnt el, és életbevágóan fontos, hogy előkerüljön, mivel a Laddz újra összeáll, és öt nap múlva kezdődő, háromestés, telt házas koncertsorozatra készül. Helen és Jay kapcsolata annak idején csúnya véget ért, és Helennek esze ágában sincs bármit is újrakezdeni. Egyébként is új barátja van azóta, a szexi nyomozó, Artie Devlin személyében, és jól mennek a dolgok kettejük közt, bár a pasi ex-felesége nem eléggé ex, a kamasz fia meg ki nem állhatja Helent. Jay felbukkanása olyan érzéseket kavar fel Helenben, amikről azt hitte, már rég maga mögött hagyta őket. Helen a saját játékszabályait követve sötét, csillogó világba kerül, ahol a legnagyobb ellensége a saját gondolatai lesznek. Egyre inkább eltávolodik mindenkitől, mígnem már csak egyetlen embert érez közel magához, Wayne-t, akivel soha életében nem találkozott. Lenyűgöző, megható és nagyon, nagyon vicces könyv A Mercy Close-i rejtély, nem hasonlít egyetlen más regényre sem, a bátor, érzékeny és felvágott nyelvű Helen Walsh pedig napjaink tökéletes hősnője.