Dominik_Blasir  értékelése


>!
Dominik_Blasir
Brian Staveley: A császár pengéi

Furcsa dolgok ezek az elvárások. Az egyszerűség kedvéért (sic!) rögtön két szemszögből értékelek.
a) a Gabo SFF sorozattól a más nézőpontot várom: a különleges hangulatú és egyedi stílusú könyveket, amelyek bár nem tetszenek mindenkinek, mégis van bennük valami más, valami sajátos, valami semmivel össze nem hasonlítható (ld. még Ad Astra első időszaka; Delta Vision: A képzelet mesterei – aki megtalálja a közös pontot, annak jár a pacsi :)). És ilyen tekintetben A császár pengéi súlyos csalódás.
b) még jó, hogy ha félre rakom ezt a nézőpontot, és szimplán fantasy-ként tekintek rá, tulajdonképpen sok probléma nincs vele. Ez a „korrekt, de nem kiemelkedő” szint, ahol van pár érdekes ötlet, szépen megismerjük a szimpatikus szereplőket (mondjuk a női szereplők nem túl fantáziadúsak, és akkor még finoman fogalmaztam), izgalmasan-sodróan halad előre a történet, de valójában nincs egy olyan eleme sem, ami kiemelné a többi epikus fantasy-ből. A háttér nem különösebben kidolgozott, megoldásaiban és ötleteiben nincs semmi lenyűgöző vagy igazán egyedi, de ettől függetlenül kellemesen szórakoztat, és a végére felpörög annyira, hogy az ember várja a folytatást.
(További negatív pont, hogy a cselekmény ritmusa valami félelmetesen zavaró: az első 300 oldal során gyakorlatilag mindig akkorra válik izgalmassá az adott nézőpont-karakter szála, amikor váltunk, és már a mással történt eseményeket követhetjük figyelemmel, ami természetesen akkor és ott éppen nem izgalmas, hanem kell megint az a pár felkészülő-jelenet, amikor újfent váltunk, és így tovább…)
Úgyhogy kicsit felemás az élmény: egyik felem azt mondja, hogy ha ilyesmit akarok olvasni, akkor átnézek a szomszéd Fumax kiadó kínálatába; a másik felem pedig azt mondja, hogy amúgy ez jó volt, és ha elém rakják, szívesen elolvasom a folytatást is, hátha az még jobb lesz. Szóval ilyenek ezek az elvárások.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2015-08-31+…

29 hozzászólás

Brian Staveley: A császár pengéi

Brian Staveley: A császár pengéi

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A császárt meggyilkolták, és az Annur Birodalom rendje felborult. A halott uralkodó három gyermekének azonban a gyász mellett egy mélyre hatoló összeesküvéssel is meg kell birkóznia.
A császár lánya, Adare a fővárosban hajszolja apja gyilkosát, akit azonban a császári család istennője látszik pártolni, és Adare hamarosan magára marad az udvar intrikái közt. Öccsét, Valynt, aki a birodalom legveszélyesebb alakulatánál hadapród, egy óceán választja el a palotától, azonban több gyanús baleset után ráeszmél, hogy az ő élete is veszélyben van – akárcsak Kadené, a trónörökösé, aki egy messzi kolostorban tanulmányozza az Üres Isten szerzeteseinek ősi tudását. Ám mielőtt Valyn Kaden segítségére siethetne, még ki kell állnia az elit hadsereg titokzatos és halálos próbáját.
Brian Staveley regénye egy vibrálóan izgalmas és feszült játszmákkal teli trilógia első kötete, amelyet máris Brandon Sanderson, George R. R. Martin és Patrick Rothfuss műveihez hasonlítanak.

Hirdetés