SteelCurtain  értékelése


>!
SteelCurtain
Milly Johnson: Yorkshire puding Klub

Mielőtt bárki ízlésem 180 fokos fordulatára gondolna, jelzem, hogy egy kihíváshoz sürgősen szükségem volt olyan könyvre, melynek címe ipszilonnal kezdődik. Ami érdekelt volna, azt jelenleg nem tudtam beszerezni. A maradék háromba beleolvastam és a legkevésbé rossz megoldásnak ez tűnt. A későbbiek igazolták első benyomásomat, miszerint ez a könyv egyszerre indít támadást az agysejtjeim és a rekeszizmom ellen. Előbbieket ezúttal Csekonics báróként kezeltem. Van még belőle bőven! Aztán, lehet, hogy csak szerintem.
Tudom, hogy vendégolvasóként sportszerűtlen dolog értékelni, másrészt viszont dolgozik bennem a kisördög, mert erre soha többé nem nyílik alkalmam. Repüljenek hát a sárga zászlók, mert néhány szót hozzáfűznék ehhez a könyvhöz!
A cselekmény: Ne keressünk benne logikát! Nem azért, mert ez egy női célközönség számára íródott ponyva, hiszen a férfiak számára rendszeresített piff-puffos ponyvákban sincs több, hanem azért, mert a ponyvában a logika éppoly fölösleges és haszontalan, mint kvarcórában a fogaskerék.
Megtudhatjuk továbbá Miss Johnsontól, hogy a nők életük jelentős részét a WC-n töltik, és ha asszonyka félrelép, de nem élvezi a szexet, akkor az tulajdonképpen nem is számít megcsalásnak. Szóra sem érdemes pitiáner ügy.
Ugyanakkor megerősíti eddigi tapasztalataimat, miszerint ha egy nőnek kifejezetten olyan nagy melle van, ami minden férfitekintetet magára vonz, akkor a többi nő szerint ahhoz feltétlenül súlyos jellemhiba is párosul.
A főnökök.
Mr Szemöldök egy nagyjából hiteles karakter karikatúrája.
A többieket majd megtárgyaljuk a népmesék visszatérő figurái között.
A női karakterek közül Apuci pici lánya kissé lehetne ugyan árnyaltabb, de összességében hiteles és rokonszenves. A Főnökasszony is egészen hihető figura, ám esetében rokonszenvről már szó sem lehet. Igaz, nem hatalomvágyból tart rabszolgát, pusztán elfogadja a kínálkozó lehetőséget, de ez nekem mégis visszataszító. A Férfigyűlölő kapja talán a legnagyobb szerepet a könyvben. Sok szempontból hiteles karakter. Gyermekkora miatt érthető miért gyűlöli a férfiakat. Ugyanakkor rendkívül agresszív teremtés, nem riad vissza az erőszak alkalmazásától, az iskolában például rendszeresen veri a többi lányt. A végére odabiggyesztett happy end tökéletesen hamis. Nem telik el három hónap, és azt a szerencsétlen idiótát véres péppé zúzva fogja kiköpni..
Férfiak.
Ebben a könyvben nincsenek férfiak.
Ellenben van egy Büdös Bunkó, egy Infantilis öngyilkos, aki mindenáron a Férfigyűlölő áldozata kíván lenni, valamint egy rabszolga és egy szexuális tárgy kombinációja, az Időkibővítő, aki állandóan túlórázik, otthon elvégzi a férfi és a női háztartási munkát, mellette a szabad idejében(???) bölcsőt farag, majd miután a nap 24 órájából 30-at dolgozott, biovibrátorként teljesíti kötelezettségét. Mindezekért Főnökasszony néha megjutalmazza, és megengedi neki, hogy megnézzen egy meccset. Rejtély, hogy mikor!
Infantilis öngyilkos nem érdemel szánalmat, mert Férfigyűlölő becsületesen próbálta elriasztani, sorozatosan tudtára adta, hogy fel fogja falni, de ha valaki ezt a módját választja az öngyilkosságnak, azzal nincs mit kezdeni.
A három csillagból kettő és fél a szerző humorát illeti.
Nem volt hiábavaló ez az olvasás, mert rávilágít arra, hogy a mai nők egy nem elhanyagolható szegmense milyennek képzel el egy párkapcsolatot, és abban milyen szerepet szán a férfinak. Vagyis ez tulajdonképpen egy disztópia.
Azt azért még mindig feltételezhetjük, hogy a mai lányok is vágynak rá, hogy eljöjjön értük a legkisebb királyfi uralkodói díszben, lóháton.
Ezzel szemben legfeljebb a legkoszosabb géplakatos érkezik, rongyos farmerben, olajtól csillogó buszbérlettel.
Romantika 2015.

4 hozzászólás

Milly Johnson: Yorkshire puding Klub

Milly Johnson: Yorkshire puding Klub

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Három, a negyvenes éveihez közeledő dél-yorkshire-i barátnő egyszerre esik teherbe, miután elzarándokoltak egy ősi termékenységi szoborhoz.

A terhességgel Helen legszebb álma válik valóra, bár cseppet sem rózsás a helyzete. Nemcsak múltjának démonjaival kell megküzdenie, hanem a látszólag tökéletes házassága is épp most jut válságba.

Janey kész katasztrófaként éli meg ezt az állapotot, attól fél, örökre búcsút mondhat a karrierjének. Nem is érti, hogyan történhetett, hiszen férjével, a babavárástól teljesen felvillanyozódott George-dzsal mindig nagyon vigyáztak.

Elizabeth megnyomorított gyermekkora és érzelmi bizonytalansága miatt úgy gondolja, hogy soha nem lenne szabad gyereket vállalnia. Gyötri a kétség, hogy képes lesz-e szeretni a születendő babát.

A Yorkshire puding Klub három, válaszút elé kerülő nő megható és bájos története. Helen ellaposodott házassága újjáéled, Janey elkezd végre hinni önmagában, Elizabeth sivár élete pedig melegséggel és szerelemmel telik meg.

A 150 centi magas Milly Johnson regényeket és üdvözlőkártyákat ír. Amikor éppen nem ír, akkor olasz nyelvet tanul, olvas vagy iskolai egyenruhákat vasal. Két fiával és számos kerge háziállattal Barnsley-ben, Dél-Yorkshire-ban él.

Hirdetés