Gudmundur P értékelése


Gudmundur P>!
Paul Auster: The New York Trilogy

15 évvel ezelőtt hívta fel egy barátom a figyelmemet erre a könyvre: biztos volt benne, hogy nekem tetszeni fog. Nos, Paul Auster sok más könyvét elolvastam már azóta, de ezt halogattam, tologattam… Nem olyan íróról beszélünk, akinek a könyveit csak úgy lekapja az ember a polcról, Paul Auster olvasásához megfelelő lelkiállapot kell – én így vagyok ezzel legalábbis. Ez a bizonyos lelkiállapot jelen könyv esetében a harmadik történet felénél kimerült, így hetekig vártam a befejezésével. Ez hiba volt, mert a könyv végén lévő visszautalások így már nem mindig voltak egyértelműek a számomra.
Zseniális ez a könyv, és nem akarok magamnak hazudni azzal, hogy elbizakodottan nyugtázom: minden rétegét maradéktalanul megértettem. Valószínűleg többször el kellene olvasni ahhoz, hogy az irodalmi élmény (elmerülés a sötét, utóbb fatálisnak bizonyuló véletlenekkel teli auster-i világban) mellett a regény további szintjeibe (az író alkotás közbeni pokoljárása, író és az írott mű alanyának komplikált viszonya) is jobban belelássak. Egyszeri olvasásra ezeket a további rétegeket inkább csak érzékeltem, de a regény világa és a cselekmény beszippantott. (Meg aztán voltaképpen nem is vagyok irodalmár, nem hiszem, hogy kellő alapossággal át tudnám látni, el tudnám magyarázni a regény összetettségét).
Tetszett, de más Auster-regények közelebb állnak a szívemhez.


Paul Auster: The New York Trilogy

Paul Auster: The New York Trilogy

In three brilliant variations on the classic detective story, Paul Auster makes the well-traversed terrain of New York City his own, as it becomes a strange, compelling landscape in which identities merge or fade and questions serve only to further obscure the truth. What emerges in an investigation into the art of storytelling, notions of identity and the very essence of language.