J_Goldenlane IP értékelése


>!
J_Goldenlane IP
Harry Harrison: A technicolor® időgép

A filmstúdió hétfőn csődbe megy, ha nem tesznek le az asztalra egy bedobozolt filmet – és péntek van.

Tiszta mázli, hogy éppen adódik egy mindenki által őrültnek tartott, és éppen ezért szintén a csőd szélén álló, zseniális tudós, aki pénzügyi támogatásért hajlandó afféle alantas célokra felajánlani a frissen feltalált időgépet, mint a filmgyártás. Így indul az őrült menet, csináljunk viking filmet egy hétvége alatt! Valódi helyszínen, valódi statisztákkal, sőt, valódi főszereplővel!

Ezzel a nyitással persze nyugodtan lehetne a regény súlyosan sötét, mélylélektani katasztrófarepülés, de szerencsére nem az. A könyvet átszövi a könnyed, elegáns humor, az olvasó a nevetés könnyivel küszködik, és bár felvetődnek morális problémák, de szerencsére nem az a konklúzió, hogy az időgépre még nem értett az emberiség.

Amúgy a regény szépen végigmegy az időutazás főbb paradoxonjain, és legtöbbjére azt, a számomra igen megnyugtató választ adja, hogy „igen, ez egy paradoxon. És?”. A filmiparnak tartott görbe tükör a mű másik lába, amivel stabilan áll a hollywoodi cukormázban, és természetesen ebből is viccet csinál.

Ha csak laza szórakozásra vágysz, már akkor is érdemes elolvasni. Ha pedig utána van kedved egy kicsit gondolkodni is, akkor ez a te könyved!

2 hozzászólás

Harry Harrison: A technicolor® időgép

Harry Harrison: A technicolor® időgép

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A technicolor időgép a következetesen végigvitt sci-fi ötlet remek példája. A hollywoodi Climactic filmstúdiót csőd fenyegeti. Péntek este van, hétfő reggel megjelennek a bank csődszakemberei. Addigra el kell készülnie a Viking Kolumbusz című monstre szuperprodukciónak, még akkor is, ha az ónorvég sagákat esetleg újra kell értelmezni, és a kritikusok is némi joggal fanyalognak a film földhözragadt realizmusa láttán…

Hirdetés