csillagka P értékelése


>!
csillagka P
Jo Nesbø: Kísértet

A krimi egy végtelenül egyszerű műfaj kell egy áldozat, egy elkövető, és pár egyéb lehetőleg félrevivő körülmény, amitől érdekes és izgalmas lesz az egész folyamat.
Az évek folyamán kifogytam a motivációból, jó pár évig egy krimit se olvastam, tavalyi Agatha tucat is inkább csak letudandó kötelező volt számomra.
Elég régen nem találtam újdonságot és felfedni valót a krimikben, kicsit úgy éreztem ezt a kabátot valahogy kinőttem, el kell tenni a szekrény aljára és majd egyszer talán a gyereknek elajándékozható, neki talán tud újat mondani.
Persze hallottam és olvastam itt az új őrület a Skandináv krimi, de amilyen jól is hangzik, nem gondoltam, hogy többet tudna mit a Coca-Cola vagy Pepsi ellentét.
Még is a második Skandiba futok be és kezdek, szépen lassan elkötelezett rajongóvá válni.
Van valami sokkal mélyebb analitika és pszichológia bennük, mint amit a klasszikusuktól megszoktunk. Nem csak az fontos hogy ki és hogyan, hanem a miért és a hol kérdések is kirajzolódnak.
Korrekt társadalom kritika, belenézéses mély utazás a kábszeresek és kihasználok mocskos világába, na és persze a politika és a csudálatos politikusok se maradhatnak ki.
Nem hogy kevés, hanem túl sok a potenciális gyilkos ismerhettük meg (pedig a komornyik kimaradt, mint tudjuk mindig ő a tettes) hogy ki tette meg végül az majdhogynem teljesen mindegy (és mégsem) mivel mindenkinek volt motivációja és lehetősége.
Érdekes egy darab, még ha kicsit néha az ízlésemnek túl mocskosnak és kiábrándítónak hatott.
Jöhet szembe a következő Skandináv krimi, nem fogok elfutni.

2 hozzászólás

Jo Nesbø: Kísértet

Jo Nesbø: Kísértet

Nyár. Harangzúgás. Egy fiú, Gusto, a konyha padlóján fekszik egy vértócsában. Az élet lassan elszáll belőle, s ő sorra veszi mindazon eseményeket, amelyek ide vezettek. Az analízis pontos és kegyetlen. Ősz. Harry Hole, a norvég rendőrség egykori nyomozója három év távollét után visszatér Oslóba. Felkeresi egykori felettesét, hogy engedélyt kérjen tőle egy ügy felderítésére. Csakhogy az esetet már lezárták. A fiatal narkóst, Gustót egy cimborája lőtte agyon, mert összekaptak az anyagon. Egy olyan anyagon, amely a heroin uralmát megtörve, villámcsapásszerűen hódította meg a várost. Harry ennek ellenére nem tágít, s eléri, hogy meglátogathassa a börtönben a Gusto meggyilkolásával vádolt srácot. Mégpedig azért, mert a cellában saját múltjának egy darabjával van találkozója. A nyomozás, amelybe Harry magányosan belevág, nehezebb s fájóbb, mint bármelyik hivatalból felgöngyölített ügye volt. S közben mindenfelől kísértetek veszik körül. A sajátjai és az is, amelyik a várost járja. Az alak, akiről senki sem tudja kicsoda, hogy néz ki, s aki megfoghatatlan, akár a szél

Hirdetés