Ardnazil értékelése


Ardnazil>!
Edna O'Brien: Vidéki lányok

Az 1001 könyves lista miatt figyeltem fel erre a regényre, és nem csalódtam. Az eddig olvasott, számomra ismeretlen, de a listán szereplő könyvek közül ez a kedvencem. A főszereplő, Caithleen nagyon a szívemhez nőtt, és sajnálom, hogy a lehetőségei nem voltak megfelelőek ahhoz, hogy kamatoztassa a tehetségét.
Utólag tudtam meg, hogy a könyv egy trilógia része, de úgy látom, hogy a többi kötetet még nem fordították le. Kár, pedig szívesen olvasnék még az írónőtől.


Edna O'Brien: Vidéki lányok

Edna O'Brien: Vidéki lányok

A szerző művei elsősorban az írországi gyermekkor élményeiből táplálkoznak, népi és tündéri, földközeli és föld fölött lebegő egyidejűleg az írónő kisvilága. Szegények, kopottak, ravaszkodók és ragaszkodók ezek az írek; a szép kislányok jó magaviselettel juthatnak magasabb iskolába, és rossz magaviselettel próbálnak boldogulni az élet rögös útjain. Két ilyen rossz „jókislánynak”, Caithleennek és Babának viselt dolgairól szól Edna O'Brien regénytrilógiája. Első kötete az 1960-as Vidéki lányok, önmagában is szerves egész. A szülőfaluban és vidékén, a zöld tájon és a szürke zárdában, tisztes szegénységben és cifra nyomorúságban, igaz és hamis barátok, alkoholista rokonok, földön járó ideálok, villózó fények és árnyak között zajlik a két lány serdülőkora.