just_aGirl értékelése


>!
just_aGirl
Bán Mór: A Hajnalcsillag fénye

Az a tény, mely szerint Bán Mór hobbiíró és a fantasy műfajban jeleskedett mielőtt történelmi regényírásba kezdett, számomra kizárólag emeli a műveinek értékét. Egy nemrégiben vele készült interjúban történt nyilatkozata szerint is, alapos kutatómunka előzte meg a Hunyadiak életéről szóló regényfolyamának megírását. Maradtak azonban fehér foltok, melyek abból adódnak, hogy sajnálatos módon nem áll rendelkezésre elegendő forrás ahhoz, hogy száz százalékosan rekonstruálni lehessen egy teljes történelmi korszakot. Nekem nagyon tetszik, ahogy Bán Mór kitölti ezeket a bizonyos fehér foltokat, gyakran a fantasy műfajban szerzett nagy gyakorlatának segítségével. Én személy szerint nem azért szeretem és olvasom a történelmi regényeket, hogy lexikális tudásomat bővítsem az adott témakörben, hiszen ilyen szándékokkal inkább szakmai tárgyú értekezéseket olvasnék. Én szórakozni szeretnék, miközben hiteles információra teszek szert. Ezt az igényt maradéktalanul kielégíti a Hunyadiakról szóló első kötet.
A regény nyelvezetét illetően Bán Mór megtalálta azt az arany középutat, ami a történelmi regényben hiteltelennek tűnő XXI. századi beszélt nyelv és a magas fokú archaizálás – mely talán néhány olvasó számára riasztó kissé – között húzódik. Emiatt pörgő, olvasmányos történetet kapunk.
Minden sorát élveztem, hamarosan olvasom a folytatásokat is.

1 hozzászólás

Bán Mór: A Hajnalcsillag fénye

Bán Mór: A Hajnalcsillag fénye

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bán Mór nem kisebb célt tűzött ki maga elé nagyszabású történelmi regénysorozatával, mint hogy színes, mozgalmas tablóba foglalja a Hunyadiak dicsőségben és tragédiákban egyaránt bővelkedő korszakát. Az utolsó keresztes hadjárat véres bukásának idején került a világtörténelem színpadára a Hunyadi család. A havasalföldi kun kenézek leszármazottai vérrokonuk, Vlad fejedelem rettenetes bosszúja elől menekülnek Erdélybe, ahol Zsigmond magyar király szolgálatába álltak. A valós történelmi tényeken alapuló, kalandos sorozat első kötete hamisítatlan történelmi olvasmány: romantikus, végig feszültséggel teli. Igazi nagyregény, amilyet a magyar történelem ezen alig ismert korszakáról talán még soha nem olvashattunk.

Hirdetés