vicomte P értékelése


>!
vicomte P
Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói

Pratchettről két dolgot mindenképpen érdemes tudni, mielőtt az ember esetleg a gyerekei kezébe adja ezt a könyvet, azzal a felkiáltással, hogy ez egy ifjúsági regény.
Bármennyire is macskabolond sir Terry, de az igazi macskák* bolondja – úgyhogy, habár ennek a regénynek az egyik főszereplője egy beszélő kandúr, de attól még csöppet sem lesz cuki**.
Másrészt, bár a két emberi főszereplő ugyan két kiskamasz, sőt a sztori fő cselekményvonala nagyjából követi is a klasszikus „a kölykök kinyomozzák” sémát, de attól ez még nem egy könnyen emészthető, jól előrágott erkölcsi tanulságokkal teli tanmese.
Nem az, mert ez egy kemény és dühös*** történet ez egerekről patkányokról és emberekről.
A regény első látásra úgy néz ki ugyan, mint a Hamelni Patkányfogó meséjének Korongvilágra történő adaptálása, de valójában annál lényegesen több. Pratchett nagyon érzékeny témákat feszeget, és csöppet sem kesztyűs kézzel.
A gondolkozás együtt jár-e a lelkiismeret megjelenésével? Összeegyeztethető-e az idealizmus és a pragmatizmus? Biztos, hogy a gordiuszi csomó átvágása a racionális megoldás egy bonyolult problémára? Mit lehet kezdeni az elnyomás és a megvetés által életre hívott diktátorokkal, akik semmibe veszik a saját népüket, és bármi áron pusztítani akarnak? Mitől vedlik vissza egy gondolkozó lény a csürhe részévé?
Kemény kérdések ezek, és Pratchett nem a rózsaszín nyálba fullasztott szirupos válaszokat adja meg rájuk, hanem végtelenül józan, de humanista megoldást, mert „Ez nem egy mese! Ez a valóság!”, ahogy Keith mondogatja egyre dühösebben Malíciának.

spoiler

Szóval, adjuk csak a – mondjuk 12 év fölötti – gyerekek kezébe ezt a könyvet, de nem árt, ha az ember utána elbeszélget a srácokkal, hogy szerintük miről szól a könyv.
Szerintem, ha nem is tökéletesen, de a lényeget érteni fogják.

* Lásd még: http://moly.hu/konyvek/terry-pratchett-az-igazi-macska
** Még annyira sem, mint Garfield. A patkányai pedig végkép nem a L’ecsó stábjából léptek meg egy vendégszereplésre.
*** Igen, határozottan dühös. Szó se róla, van benne hely az iróniának, sőt még néhány finomabb csipkelődő megjegyzésnek is, de a humora a szokásosnál is szarkasztikusabb és sötétebb.


Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói

Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói

Ebben a világban patkány patkánynak farkasa…

A Korongvilág minden városában ismerik a patkányokról és patkányfuvolásokról szóló történeteket. Maurícius – a sokat látott, dörzsölt vén kandúr – egy jól képzett patkányokból (és egy ostoba küllemű kölyökből) álló csapatot vezet egy jövedelmező kis turnéra. Egy furulyás és pár patkány rengeteg pénzt tud együtt keresni.

Mármint addig, amíg össze nem futnak valakivel, aki alaposan elhúzza a nótájukat.

Úgyhogy most neki és a patkányainak meg kell tanulniuk egy számukra eddig idegen szót: azt, hogy gonosz…

A Carnegie-medál nyertese

Hirdetés