Tilla értékelése


Tilla>!
Roland Barthes: Beszédtöredékek a szerelemről

Eugenides The Marriage Plot könyve által szereztem tudomást e lenyűgöző gyűjteményről, és már az ott olvasott idézetek alapján borítékoltam, hogy ez a Beszédtöredékek pont nekem való lesz. Mivel igazán értő olvasó akartam lenni, rendesen megcsináltam a házi feladatot is, elolvastam előbb Goethe Werther szerelme és halála művét. Aztán, mint akinek végre megengedték, hogy felbontsa a bonbonos dobozt, vettem le az ablakpárkányról a könyvet.
Szép-szép-szép és tényleg éppen nekem való.
Nem kifejezetten elalvás előtt olvasandó könyv, ahhoz túl okos és körmönfont írás, ezért az Értő Olvasó inkább az erdőbe hordta magával és csipegetett belőle, elég volt mindig csak egy-egy töredék.
Ebből kell egy saját példány. Az élethosszig való csipegetés végett.


Roland Barthes: Beszédtöredékek a szerelemről

Roland Barthes: Beszédtöredékek a szerelemről

A nyelv olyan mint a bőr: szavaimmal a Másikhoz dörgölőzöm. Mintha csak a szavak helyettesítenék az ujjaimat, vagy mintha az ujjak szavaim meghosszabbításai volnának. Nyelvezetem reszket a vágytó.

Egy mandarin szerelmes volt egy kurtizánba. „A magáé leszek, mondta a lány, ha száz éjszakán át vár rám a kertemben egy zsámolyon ülve, az ablakom alatt.” A kilencvenkilencedik éjszakán azonban a mandarin felállt, hóna alá csapta a zsámolyt, és elment."