ClumsyCollie értékelése


>!
ClumsyCollie
Sally Grindley: Kiloccsant víz

Úgy érzem, ez a könyv teljessé teszi az Egy gésa emlékiratai és a Tízezer könnycsepp által megkezdett kört. Gondolom muszáj volt ugyanazzal a témával megírni egy japán, egy koreai és egy kínai történetet is. Árulkodó, hogy Amerikában élő szerzőkhöz tartoznak a könyvek. A Kiloccsant víz sajnos a leggyengébb darabja a „sorozatnak”. Talán a fordítás hibája, de alig éri el a Tízezer könnycsepp szintjét, pedig már az se volt jó. A történet túl ömlesztett, egy 500 oldalas regényben elmenne, de így olyan érzésem volt tőle, mint a tinisorozatok főszereplőinél: „Ezzel a lánnyal mindig történik valami”. Nagyon jó, hogy rámutat a szegénység, a gyermekkereskedelem és a gyermekmunka problémáira, amik Kínában jelenleg is fennállnak, csak ezt nem valami komolyan tette. A főszereplő sem sikerült korához megfelelően gyerekre – bár lehet, hogy a kínai gyerekek ilyen koraérettek, nem tudom – de érződik, hogy felnőtt adta a szájába a szavakat.
Mindent egybevéve, megéri elolvasni, mert az érdeklődést azért fenntartja és nem árt, ha bővítjük a látókörünket egyébbel is, nem csak vámpíros-démonos szerelmes regényekkel.


Sally Grindley: Kiloccsant víz

Sally Grindley: Kiloccsant víz

„Nagy nap ez a mai. Mától fogva megtanulod, hogy magad boldogulj az élet zavaros örvényében…”

Lu Sze-jen még csak tizenegy éves, nem csoda, ha csupán annyit ért ebből a szívtelen kijelentésből, hogy mostantól semmi sem lesz olyan, mint eddig volt. Így kezdődnek egy kínai kislány kalandjai, aki a nagyvárosba kerül, és egy ismeretlen világban kell helytállnia, ahol csak a saját leleményességére számíthat. E modern Árvácska vagy Twist Olivér történet napjaink Kínájába vezet bennünket, egy olyan országba, amelyről sokat hallottunk, de keveset tudunk. Ebben a mesében nincs se kínai nagy fal, se olimpiai készülődés, csak egy melegszívű, szeretetéhes kislány, akit egyik napról a másikra elszakítanak a családjától, a falujától, és olyan világba kerül, amely legalább annyira új a számára, mintha egy idegen földrészre csöppent volna. Egy gyerek magára marad az ismeretlen felnőttek közt, nem bízhat mások segítségében, csak a saját erejében, kitartásában, álmaiban. Nem törődik bele a helyzetébe, nem adja föl a reményt, hogy egyszer újra hajóra szállhat, és hazajuthat az övéihez.

Az angol Sally Grindley erőteljes és gondolatébresztő regénye finoman árnyalt, őszinte és gondos képet fest egy kislányról, aki felnőtteket megszégyenítő bátorsággal viselkedik a számunkra talán hihetetlenül hangzó, de a világ egyes tájain korántsem rendhagyó körülmények között.

Hirdetés