tgorsy értékelése


>!
tgorsy
Miguel Ángel Asturias: Az a félvér nőszemély

Ha ismerném a katolicizmus mitológiáját, az indián kultúra miszticizmusát, lehet, hogy megértettem volna. Így viszont kínszenvedés volt. Többször feltettem magamnak a kérdést, miért olvasom el az össze betűt, szót, mondatot?, hisz úgy sem értem. Bennem volt a remény, hátha egyszer összeáll ennek a félvér személynek az alakja. Jelentem: nem.
Minden tiszteletem azoké az európai kultúrán, de nem katolikus neveltetésű személyeké, akik ezt az irodalmi művet legalább 75 százalékban megértették.

6 hozzászólás

Miguel Ángel Asturias: Az a félvér nőszemély

Miguel Ángel Asturias: Az a félvér nőszemély

A Nobel-díjjal kitüntetett guatemalai Asturiast sokan Latin-Amerika legnagyobb írójának tartják, fő művének pedig ezt a könyvét, melyre elsősorban a népkultúra és szürrealizmus sajátos összefonódása jellemző: misztikum és álomszerűség, játékosság és jelképiség, szorongás és népi derű, gyermetegség és erotika. Hőse az ördöggel való szövetségben próbál a számára kiszámíthatatlan természeti erők fölibe kerekedni, ezért még szeretett feleségét is áruba bocsájtja, azaz elcseréli a démoni mulatt nőre, viszont ezáltal másféle vak erők játékszerévé válik, elsősorban a nemiségé. Később aztán újra megtalálja asszonyát s véle belső békéjét, csakhogy „az ördög nem alszik”, ezért Celestino Yumí ellátogat a pokoli hatalmak fővárosába, hogy boszorkánymesterré legyen… Személye és a félvér nő körül összecsap az ősi maya kultusz és a spanyolok hozta új vallás százféle démona.

Hirdetés