Csabi P értékelése


>!
Csabi P
Christopher Milne: Róbert Gida emlékei

Christopher Milne: Róbert Gida emlékei A Milne-ház és lakói

Miután elolvastam apa könyvét, és maradt bennem hiányérzet az íróról kapott képet illetően, rászántam magam, hogy elolvassam a gyerek könyvét is.
Az előzetesek alapján valamiféle szenvedéstörténetre számítottam, egy szerencsétlen gyerek történetére, akit a zsarnok apa irodalmi kénye-kedve szerint kiszipolyoz, majd elhajít. Nos, nekem nem ez jött le ebből a könyvből. Christophernek normális gyermekkora volt, úgy élt, mint a középosztálybeli, jómódú családok gyerekei általában, igaz, egykesége sok mindenben korlátozta. Mint kiderült apjával is felhőtlen, szinte már baráti volt a viszonya a felnőtté válásig. Igaz, kiskorában, úgy tűnt, nem sokat foglalkozott vele, de az apák már csak ilyenek, a fiúgyereknek meg kell érni rá, hogy végre apás dolgokat lehessen vele csinálni. Jó, voltak csúfolódások, szívatások az iskolában, hiszen milyen poén már, hogy Róbert Gida személyesen odajár, mint egy gyerek. Csakhogy a szerző ezekre nem igazán fektet hangsúlyt, igazán csak az epilógusban fest sötét képet a helyzetéről, az is inkább a felnőtté érés problémáit taglalja, nem túl részletesen. Nekem az volt az érzésem, hogy ő nem tanulta meg kezelni ezt a helyzetet, és egyszerűbb volt mást hibáztatni.

Persze nehéz ezt ebből a könyvből megállapítani, elsősorban amatőrsége miatt. CR nem örökölte apja írói tehetségét, ami kiüt egyrészt a szöveg milyenségén, másrészt a csapongó szerkezeten. CR megpróbálja az életét a Micimackón keresztül értelmezni, bemutatni, tehát vesz onnan egy szereplőt, helyszínt, majd ezzel kapcsolatban összehordja emlékeit. Sajnos ezek az emlékek kevéssé érdekesek, egy unalmas élet unalmasan megírva. Az, hogy a könyvben van egy erdő, és jé, a valóságban is volt a farmjukon egy erdő, amiben fák voltak, hát, nem túl izgalmas.
Igazán csak fanatikus Micimackó rajongóknak ajánlom, akik felcsipegethetnek némi információ morzsát kedvenc könyvükről.

4 hozzászólás

Christopher Milne: Róbert Gida emlékei

Christopher Milne: Róbert Gida emlékei

Christopher Milne, a Micimackó-könyvek Róbert Gidája, egész életében nem tudott szabadulni könyvbéli nevétől és szerepétől. Fájdalmas, sőt tragikus élményévé vált a gyerekkor. A. A. Milne fiaként és Micimackó barátjaként azonban felnőtté válni is lehetetlen. Könyvében nemcsak saját történetét írja meg, hanem az egész családjáét, de még a mesebeli rokonságét is. Így ismerjük meg a valódi Micimackót, Fülest, Tigrist és a többieket.
„Róbert Gida már a kezdet kezdetén megjelent az iskolában, és azzá lett, amivé később is vált – égő sebbé, ami sohasem akart begyógyulni.” "Apám a maga útját járta, és egyetlen ösvényt sem taposott ki nekem, amelyet követhettem volna. De vajon egyedül haladt azon az úton? És mindent a saját erejéből ért el? Sötét pillanataimban, amikor London utcáin vánszorogtam és munkát kerestem, úgy láttam, hogy apám az én gyermeki vállamra támaszkodva jutott föl a csúcsra. Ellopta tőlem a tisztességes nevemet, engem meg cserbenhagyott azzal a kétes hirnévvel, hogy az ő fia vagyok…"

Hirdetés