sztimi53 P értékelése


>!
sztimi53 P
Sofi Oksanen: Tisztogatás

A Sztálin tehenei után döbbentem rá, hogy nem írtam a Tisztogatásról semmit. Nem nagyon tudtam értelmes magyar mondatba foglalni, amit éreztem/érzek. Talán most sem sikerül. Volt közötte szomorúság, undor, düh, öröm (nem oda és nem akkor születtem), aztán elkomorulok, azok a csizmák visszatérhetnek. Kegyetlenség, erőszak, szégyen, ez lengi át a könyvet, csak meg ne tudják. Túlélni kell! Minden áron.
Vajon megérte?


Sofi Oksanen: Tisztogatás

Sofi Oksanen: Tisztogatás

A Tisztogatás a nők elleni erőszakkal és a kommunista országok feldolgozatlan múltjával foglalkozik párhuzamosan. A regény egy család történetén keresztül Észtország közelmúltjának s vele együtt a keleti blokk országainak elhallgatott eseményeibe, az elkendőzések világába is betekintést nyújt. Megszólaltatja a háború és a kommunizmus áldozatait, szembesít a megalkuvók és a megalázottak szégyenével. Ám a hajdani megaláztatások és a napjaink zavaros társadalmi közegében viruló erőszak határvonalai mindinkább elmosódnak Oksanen mesterművében…

A magány békéjében éldegélő idős észt asszony, Aliide Truu életét váratlan esemény kavarja fel: eszméletét vesztett orosz lányt talál a háza udvarán. A fiatal Zarával való találkozás feleleveníti Aliidéban a múltat: tragikus szerelmi történetét és azokat a döntéseket, amelyek megpecsételték a hozzá legközelebb állók és a saját maga sorsát. A kétségbeesett lépésekre kényszerült Zara helyzete rávilágít, hogy az üldöztetések a megváltozott körülmények ellenére sem értek véget – csupán formájuk változott. A könyv témája a nők elleni erőszak, és a második világháborút követő szovjet megszállás traumája.

Hirdetés